Neste Oil till Hall of Shame

BORGÅ. Oljebolaget Neste Oil kammade hem flest röster i miljötävlingen Public Eye. Priset då? Att i samband med världsekonomiforumet i Davos i Schweiz tilldelas titeln världens ondaste företag 2011.

Borgåbladet skrev den 13 januari om hur finska Neste Oil på grund av sin palmoljebaserade biodiesel nominerats till omröstningen Public Eye som ordnas av miljöorganisationerna Greenpeace och Berne Declaration. Nu är omröstningen avslutad och oljebolaget kunde i dag läggas till listan över "onda" företag som röstats fram sedan 2005. Hall of Shame kallar arrangörerna den.

Neste Oil fick sammanlagt 17 386 röster och oljebolaget BP, som med sin oförsiktighet sägs ha orsakat oljekatastrofen i Mexikanska golfen i våras, kom in på andra plats med jämt 13 000 röster. Tobakskonglomeratet Philip Morris tog tredje plats, gruvbolaget AbgloGold Ashanti fjärde, teknologiföretaget Foxconn femte och sexa blev den schweiziska eldistributören Axpo. Sammanlagt deltog över 53 000 personer i omröstningen.
Har en dylik omröstning någon konkret betydelse för Neste Oil? Informationschef Sari Lehmuskallio fnyser åt hela Public Eye-grejen.

– De sex kandidaterna var helt ensidigt valda av Greenpeace och det handlar alltså inte om någon objektiv bedömning av hur "goda" eller "onda" företagen är. Proportionerna är också helt vansinniga, man behöver bara jämföra vilken väldig betydelse BP har i världen i förhållande till Neste Oil för att inse det. Neste har också arbetat hårt och även fått erkännande för ansvarsfullhet i verksamheten vilket inte alls beaktats i omröstningen.

Senast i går kunde Neste Oil meddela att Forest Footprint Disclosure (FFD) för andra året i rad bedömde att företaget redogör för sitt fotavtryck i skogarna bäst av alla företag i olje- och gasbranschen.

Livsmedel i tanken

På Greenpeace i Finland säger kommunikationschef Juha Aromaa att det främsta målet med Public Eye-omröstningen är att göra människorna medvetna om följderna av att palmoljeförbrukningen ökar.

– Regnskogen skövlas för att ge plats för oljeplantager. Neste Oil håller på att bli den största användaren av palmolja i världen och målet på minst 2 miljoner ton olja per år kan inte nås utan att nya plantager grundas. Till exempel i USA är konsumtionen av palmolja 0,9 ton per år.

Den här jämförelsen ger kanske ändå en snedvriden bild av situationen eftersom huvuddelen av palmoljan används på andra håll än i USA. En snabb titt på produktionssiffrorna visar att de två största palmoljeproducenterna i världen, Indonesien och Malaysia, producerar närmare 40 miljoner ton palmolja varje år. I fjol köpte Neste Oil en procent av världens palmolja.

På Neste Oil säger Lehmuskallio att målet på 2 miljoner ton olja per år mycket väl kan uppnås utan att en enda kvadratmeter regnskog skövlas.

– Det lyckas utan tvivel. Med bättre odlingsmetoder kan produktionen på de existerande plantagerna nästan fördubblas. Och det uppskattas att det enbart i Indonesien finns 10 miljoner hektar oanvänd mark som tidigare röjts av andra aktörer som lämpar sig för odling av oljepalmer.

En kampanj

Med tanke på oljekatastrofen i Mexikanska golfen säger Aromaa på Greenpeace att han inte väntade att Neste Oil skulle få fler röster än BP.

– Ärligt talat var det lite överraskande. Men kanske vill de som röstat markera att de inte godkänner att livsmedel används som bränsle.

På Neste Oil har man ändå en annan åsikt om röstningsresultatet. "Det ser ut som att resultatet allra mest påverkats av Greenpeace kampanj, i vilken man uppmanat deltagarna att ge sin röst till Neste Oil", skriver företaget i ett meddelande till Bbl. Neste Oil påminner om att 80 procent av all palmolja fortfarande används inom livsmedelsindustrin, 15 procent inom kemiindustrin och resten inom energiindustrin till vilken biodieseln hör.

"Dessutom fortsätter företaget satsningarna på forsknings- och utvecklingsarbete för nya råvaror" skriver Neste Oil och det här är något Greenpeace enligt kommunikationschef Aromaa vill snabba upp genom kampanjen, som enligt honom kommer att fortsätta tills förändringar sker.

– Då trycket ökar från konsumenterna så kanske Neste Oil snabbare hittar nya råvaror. Tyvärr börjar det redan vara bråttom med att rädda regnskogarna. Men i längden kan det inte heller vara bra för Neste Oil att vara så beroende av palmoljemarknaden för sitt biobränsle.

Oskar Skogberg

oskar.skogberg@hbl.fi