För få elever stänger Mårtensby skola

Läget ser hopplöst ut för Mårtensby skola. Indragningsbeslutet fattas av allt att döma på onsdag.

Från och med nästa läsår räknar man med att skolan skulle ha endast 28 elever. Tack vare de elever som kommit från Kervo har elevantalet legat kring 50, men situationen förändras i höst när en svensk skola slår upp dörrarna där.
Svenska utbildningssektionen ska diskutera indragningen på onsdag. Sektionens beslut är inte slutgiltigt utan går vidare till bildningsutskottet. I sitt förslag hänvisar undervisningsdirektör Annelie Nylund till elevprognosen för Mårtensbyområdet. Just nu finns det 15 svenskspråkiga barn i åldern 1-5 år i skolans elevupptagningsområde. Mårtensby skola skulle nästa år ha mellan två och åtta elever per klass.
Ordföranden för Hem och Skola i Mårtensby, Christina Grönroos, är ledsen och uppgiven. Hon hade hoppats att man hade sett Mårtensby skola som ett alternativ för familjer i till exempel Nickby eller Kyrkoby. Bland dem finns säkert familjer som gärna väljer en byskola för sitt barn, tror hon.
När kommunstyrelsen behandlade skolnätsrapporten för drygt en vecka sedan, konstaterade man att en skola bör ha 40 barn i klasserna 0-4 för att få leva vidare. Sektionens ordförande, Johan Isaksson, SFP, säger att det här är en siffra man har kompromissat sig fram till och att det är en minimigräns som många antagligen vill hålla fast vid.
Rektor Per-Inge Nordström tycker att det är tråkigt att skolan av allt att döma dras in, speciellt som föräldrar till barn i Kervo varit nöjda med arrangemangen.
– Men det är inte så mycket jag kan säga, verkligheten är som den är. Jag kan bara beklaga, men inte rikta kritik mot någon.
Om indragningsbeslutet fattas, tror Nordström att det ska gå någorlunda smidigt att föra över eleverna till Kyrkoby. Mårtensbybarnen slöjdar där och därför är huset bekant sedan tidigare.
Låt familjen välja
Christina Grönroos säger att byborna har kämpat för skolan och levt i ovisshet i så många år att det inte egentligen är någon som orkar engagera sig längre. På måndag ska föräldrarna i vilket fall som helst höras med tanke på indragningsplanerna. Samma kväll behandlas skolnätsutredningen i fullmäktige.
– Vi hade ett Hem och Skola-möte förra veckan. Lärarna orkar inte längre kämpa de heller. Men om skolan dras in är det jättedumt.
Grönroos hade velat bevara byskolan med tanke på kommande generationer. Dessutom finns det finskspråkiga familjer i byn som kan tänka sig att välja en svensk skola.
Gårdsbyggnad
När Christina Grönroos får höra att man överväger en tilläggsbyggnad på skolgården i Kyrkoby för att få plats för de nya eleverna blir hon bestört.
– Skolgården är ju redan så liten.
Planerna på en gårdsbyggnad gör också Johan Isaksson betänksam. Speciellt är det tidtabellen som bekymrar honom, det tar sin tid att behandla frågan i alla organ.
– Hur lång tid tar det innan beslutet om den tillfälliga byggnaden är fattat, undrar Isaksson.
Att hyra en gårdsbyggnad för en femårsperiod skulle orsaka en tilläggskostnad på drygt 34 000 euro i år. Från och med 2012, när man inte längre behöver betala intern hyra för Mårtensby skola, uppstår inga tilläggskostnader fastän man hyr gårdsbyggnaden.