Unga får hjälp med att ta tag i sitt liv

Att många ungdomar i Sibbo saknar en god vän, bekymrar specialungdomsarbetarna Henrik Johansson och Johanna Ijäs.

Sedan den 16 augusti i fjol har Johansson och Ijäs arbetat som uppsökande ungdomsarbetare. Det betyder att de träffar unga mellan 13 och 29 år som behöver hjälp och stöd för att komma vidare i livet.
Sammanlagt har de 20 klienter men mycket tyder på att det finns betydligt fler unga i kommunen som kunde må bra av stödet. Johanna Ijäs tar hand om flickorna medan Henrik Johansson koncentrerar sig på pojkarna.
Träffas gör specialungdomsarbetaren och den unga på tumanhand. Det uppsökande ungdomsarbetet har inte mer än några år på nacken i hela landet och man har kommit i gång med verksamheten i Sibbo i ett rätt så tidigt skede. Medan ungdomsledarna träffar flera unga på en gång, får den unga via det uppsökande arbetet personlig handledning och hjälp med att hitta en bostad, en studieplats eller ett arbete.
– Hur ofta vi träffas varierar från fall till fall. Johanna träffar flickorna en gång i veckan och jag träffar pojkarna ungefär en gång i månaden, men så håller jag också kontakt per telefon eller sms, säger Johansson.

På fredag åker Johanna Ijäs till skidbacken i Tallmo för att åka snöbräde med en klient. Johansson funderar på att ta med en av killarna på motorcykelmässan nästa vecka.
– Men vi går också till gymmet eller så simmar vi. Jag tycker att det är bra att börja med idrott och att äta sunt. När man rört på sig blir man trött och sover en åtta timmars natt och det blir lättare att hitta dygnsrytmen, säger Johansson.
Om den unga inte alls är sportintresserad kan man till exempel gå ut och äta istället.
Från och med nyår ska skolorna ta kontakt med det uppsökande ungdomsarbetet om unga som inte fyllt 25 avbryter studierna, eller blir utan studieplats. Likaså ska det uppsökande ungdomsarbetet få information om de som avbryter militärtjänstgöringen eller civiltjänstgöringen.
På det här sättet vill man hindra unga från att slås ut. Henrik Johansson säger att det händer så lätt. På nian kan eleven ha en klar uppfattning om till vilken utbildning han eller hon vill söka, men sedan kanske det klarnar ganska snart att yrket inte motsvarar förväntningarna. Många byter linje flera gånger, för att sedan tappa suget totalt. Att ligga hemma på soffan är inte roligt i det långa loppet och de flesta fyller tomrummet med att begå dumheter av olika slag.