Ingen läkare för spädbarnen

BORGÅ. Vilja Tätilä borde träffa läkaren för sin fyramånadersgranskning men av det blir det inget. Orsak: Sedan årsskiftet har Borgå ingen läkare på barnrådgivningen i Vårberga.

Mamma Mia Tätilä sitter i köket i våningen i Vårberga med lilla Vilja i famnen. Den 9 februari blir hon fyra månader så det börjar så småningom bli dags för fyramånadersundersökningen, en granskning som ska utföras av en läkare.
– Men rådgivningstanterna sade att det inte finns några läkartider. Ända sedan årsskiftet har det inte ens funnits någon läkare i Vårberga.
I Vårberga har man nu en lista på barn som skulle behöva undersökas men eftersom antalet läkare är noll växer den i oroväckande takt.


Hyrläkarna togs bort
Den redan ohållbara läkarbristen beror på att Borgå sade upp avtalet med hyrläkarföretaget Attendo Medone
som via hälsostationen på Lundagatan fram till årsskiftet hade en rådgivningsläkare i Vårberga.
Men att hyrläkarna skulle försvinna vid årsskiftet borde inte ha kommit som någon överraskning för Borgå. Det var nämligen redan i maj som social- och hälsovårdsnämnden beslöt att avstå från köpläkarna.
Mia Tätilä tycker det är konstigt att staden inte på över ett halvt år lyckats göra någonting för att förebygga läkarbristen utan låtit situationen eskalera.
– Det är förnedrande för Borgå att man inte har någon läkare på rådgivningen. Varken barnen eller mödrarna får träffa en läkare för hälsoundersökningar. Det finns verkligt många barnfamiljer i Vårberga men staden struntar i förpliktelserna mot dem, säger Tätilä.
Inga skolläkare heller
Vårberga rådgivning på Sampovägen hör till hälsovårdens östra område som får sina läkare från Lundagatans hälsostation. Eller borde få.

Hälsovårdare Inge-May Sandholm säger att då hyrläkarna försvann vid årsskiftet blev inte bara rådgivningen utan läkare, det finns inga skolläkare heller. Det betyder att eleverna i bland annat Vårberga, Illby, Gäddrag, Kardrag och Kråkö inte över huvudtaget har tillgång till en läkare via skolan.

– Staden säger att man söker med ljus och lykta efter läkare men här syns inte till några. Med Medone fungerade det, då fanns det läkare.
Liksom Mia Tätilä säger hon att Vårberga är ett populärt område för barnfamiljer och att det är besynnerligt att staden låtit det gå så här.
– I rådgivningen i Gammelbacka har de en läkare och på Fredsgatan, som är den största enheten, kan man göra en del trots att man även där har läkarbrist. Det här gör att barnfamiljerna i Vårberga är i en helt annan situation än de övriga och får mindre för sina skattepengar.


Olaglig situation
Enligt den nya förordningen om rådgivningsverksamhet ska återkommande hälsoundersökningar ordnas i enlighet med den från och med den första januari i år. För att uppfylla de nya reglerna får kommunerna 3,5 euro per invånare, pengar som man enligt avdelningsskötare Ann-Marie Suvisaari på enheten för förebyggande vård ännu inte sett röken av. Enligt henne gäller läkarbristen fram för allt det östra området.
Hon arbetar på Fredsgatans rådgivning som i likhet med Vårberga ska få sina läkare från Lundagatan. Där har man 13 läkartjänster men läkarbristen har lett till att endast 4–6 läkare är på plats. Då blir det mycket svårt att sköta barnrådgivningen och situationen börjar vara ohållbar.
– I Vårberga finns det just nu 40 ogranskade spädbarn. Och efter halva december har där inte heller funnits några tider till mödrarådgivningen. Situationen är bara lite bättre här på Fredsgatan. Mödrarna måste granskas minst tre gånger av en läkare, annars har de enligt FPA inte rätt till föräldrapenning eller moderskapspenning, säger Suvisaari.
Enligt förordningen om rådgivningsverksamhet ska ett spädbarn under sitt första levnadsår granskas minst nio gånger av vilka granskningarna i 4–6 veckors ålder och fyra månader ska göras av en läkare. Dessutom ska läkaren granska barnet då det fyllt 1,5 år och 4 år.
– Hälsovårdarna kan kolla att vikten stiger, färgen är normal och att familjen mår bra men för att granska utvecklingen av till exempel hjärta, lungor och höfter behövs en läkare. Kommunerna är skyldiga att se till att hälsorådgivningen fungerar, det står i paragraf 14 i folkhälsolagen.


Jobbar musten ur sig
Men som det är nu arbetar de fåtal läkarna musten ur sig utan att kunna uppfylla kraven som ställs. Suvisaari saknar köpläkarna.
– Då kontraktet sades upp hävdades det att köpläkarna skrev för många remisser och att de byttes ut för ofta. Men enligt mig var de seriösa, duktiga och pålitliga. Och i vilket fall som helst är köpläkare bättre än inga läkare alls.
Suvisaari säger att ledningen säkert gör sitt bästa för att få nya läkare, själv skulle hon inte ha något emot att köpläkarna återvänder.
– Kanske blir det bättre så småningom, men åtminstone våren ser ut att bli tung.

 

Oskar Skogberg