Planer på bergkrossning invid nationalpark

I Sibbo skall miljövårdssektionen i vår diskutera planerna på bergtäkt invid den kommande Sibbo storskogs nationalpark. Det här kan bli det första riktiga provet på hur samarbete mellan myndigheter och privata markägare löper när det gäller mark invid den kommande nationalparken.

Markägaren, en jordbrukare i Sibbo, säger att han redan i flera år tillsammans med sin syster har funderat på hur man kunde använda området som ligger ett par hundra meter från gränsen till nationalparken.  Han menar att man enkelt kan krossa den bergsrygg det handlar om och sedan lägga tillbaka ytjorden och plantera ny skog på området.
Den planerare som har hand om projektet ser också andra möjligheter: Man kan enkelt bygga parkeringsplatser och det infocentrum som nationalparken behöver när man först har krossat berget. Han menar att platsen ligger perfekt nära de centrala delarna av parken och man kan enkelt bygga ett nät av stigar in i parken därifrån.
Dels skulle då de människor som kommer att använda parken få det informationscentrum de behöver, och markägaren skulle få valuta för sin mark.
Utvecklingschef Mikko Aho i Sibbo kommun säger att frågan är intressant av flera orsaker.
Marktäktslagen är ett ganska starkt instrument för markägaren, men Sibbo har belagt Immersby med byggnadsförbud i väntan på en ny delgeneralplan. Ett infocenter för nationalparken låter på sätt och vis lockande, men för det behövs många diskussioner och mycket planläggande.
Han vill ännu inte säga vilket förslag han kommer att ge miljövårdssektionen.