Enkät om Sibboelevers hälsa väcker oro hos hälsovårdare

Av åttorna och niorna i Sibbo har 13 procent blivit utsatta för sexuellt våld. För gymnasiernas del är siffran ännu lite högre.

. I går på eftermiddagen presenterades resultaten av den skolhälsoenkät som utfördes i Sibbo i fjol våras. Elever i åttan och nian, i gymnasiets första och andra årskurs och studerande inom yrkesutbildningen, fick svara på totalt 103 frågor om bland annat hälsa, matvanor, motion och hemförhållanden.

På riksplanet deltog över 100 000 elever i enkäten som ger rikligt med information om hur de unga mår inte bara i en kommun, utan även i landskapet och i hela landet. I enkäten ingick för första gången frågor om mobbningens olika former, om sexuellt ofredande och våld och om den tid ungdomarna tillbringar på nätet.

Att 13 procent av de tillfrågade grundskoleeleverna och 16 procent av gymnasisterna upplever att de utnyttjats sexuellt, är för mycket, sade hälsovårdare Eva Autio när hon presenterade resultaten.

- Dessutom har flickorna i Sibbo upplevt mera sexuellt våld än flickorna i landskapet Östra Nyland överlag.

Flickorna i både åttan, nian och gymnasiet upplever att deras hälsa är sämre än hos flickor i samma ålder i landskapet och i övriga landet. Pojkarna tycks däremot må aningen bättre än sina jämnåriga.

Oroväckande många, eller 56 procent, hoppar över skollunchen en gång i veckan eller ännu oftare. I övriga delar av det forna landskapet Östra Nyland och i landet i genomsnitt är det 38 procent som ibland skippar skollunchen. Istället fuskar eleverna i grundskolan och i gymnasiet i Sibbo mer sällan med frukosten.

Pojkarna slarvar med tandtvätten två gånger om dagen. På den fronten är flickorna betydligt noggrannare.

Oroväckande är också, tycker Autio, att andelen gymnasieelever som saknar en god vän, fortsatte växa. I högstadiet minskade andelen som saknar en riktig vän.

En arbetsgrupp som består av proffs från såväl fritidssektorn, familjearbetet, skolan, skolhälsovården som församlingen följer med vilka åtgärder skolorna i Sibbo tar till för att främja elevernas hälsa och välmående.