Fem eftisklubbar sparas bort

BORGÅ. Det är främst tvåorna som drabbas då eftermiddagsklubbarna blir färre hösten 2011. Ettorna prioriteras.

Eftermiddagsverksamheten för de yngsta skoleleverna är populär och har vuxit med rask fart i Borgå. Hösten 1998 var cirka 100 barn med i tio eftermiddagsklubbar och i höstas var de omkring 520 i 22 klubbar. Just nu är barnen en bit under 500 stycken eftersom det under läsåret – och även tidigare år – visat sig att alla anmälda barn trots allt inte behöver denna ledda eftermiddagsverksamhet.
Få barn har varit tvungna att stå i kö till eftermiddagsklubben, men hösten 2011 kan situationen förändras. Borgå stad sparar på alla fronter, och då kommer även eftermiddagsverksamheten att påverkas.
Eftermiddagsklubbarna är en helt frivillig verksamhet som staden sköter genom att betala bland annat skolornas föräldraföreningar, Mannerheims barnskyddsförbund och församlingen löneunderstöd så att dessa kan driva egna klubbar. Men nu dras understödet till några klubbarrangörer bort helt och hållet.


Upp till 100 barn drabbas?
Som det nu ser ut försvinner tre svenskspråkiga, en tvåspråkig och en finskspråkig eftermiddagsklubb helt och hållet medan en stor finsk klubb måste minska på sin verksamhet. De berörda arrangörsföreningarna har informerats om stadens sparåtgärder som slutligen slås fast den 3 februari då bildningsnämnden möts nästa gång.
Det är svårt att exakt slå fast hur många barn som drabbas av åtgärden, en kalkyl ger vid handen att det är 50–70 stycken. Men Anne Lindholm, koordinator för eftermiddagsverksamheten, säger att siffrorna kanske är väl försiktiga, i praktiken kan det handla om upp till 100 barn.
Utgångspunkten för läsåret 2011–12 är att alla ettor som vill ska få plats i en eftermiddagsklubb. I allmänhet brukar omkring 60 av förstaklassarna delta i verksamheten. Tvåorna blir knappast helt utan plats, men föräldrarna får vara beredda på att färre än tidigare ryms med.
– Hoppas vi inte behöver spara mera efter det här, säger Anne Lindholm.
Hon konstaterar att eftermiddagsklubbarna har en mycket viktig funktion. De ger skolbarnen en trygg plats med handledd verksamhet, socialt umgänge och mellanmål, att vistas på efter den korta skoldagen.
Något annat kan staden inte erbjuda i stället. Visserligen har en del skolor klubbverksamhet, men eftersom dessa klubbar vanligtvis ordnas en gång per vecka hjälper det inte dem som behöver daglig eftermiddagsverksamhet.


Snart ansökningsdags
Ansökningarna till höstens eftermiddagsklubbar börjar tas emot den 15 februari, samma dag de nya ettorna skriver in sig i skolan. Barnen och deras föräldrar får eftisbroschyren och ansökningsblanketten i samband med inskrivningen.
Blanketten hittas även på Borgå stads hemsidor, och det är därifrån föräldrarna till de kommande tvåorna ska plocka den om de önskar eftisplats för barnen. Ansökningstiden torde pågå fram till den 18 mars.
En förändring av månadsavgiften är att vänta, och den ska bildningsnämnden slå fast i februari. Avsikten är att höja priset för fem eftistimmar per dag från 80 till 100 euro. Tre eftistimmar ska fortsättningvis kosta 60 euro och fyra timmar 80 euro.