De nya ungdomsbostäderna i Sibbo är fyllda

I snart tio års tid har det pratats om att man borde få till stånd billiga hyresbostäder för unga i Sibbo. I fjol började Alkuasunnot Oy bygga ett komplex vid skolorna i Kyrkoby, och i slutet av förra året stod husen klara. Nu har invånarna flyttat in i de 24 lägenheterna.



SIBBO. Vid nyårstid kunde hyresgästerna flytta in i de nya ungdomsbostäderna vid Lötens gränd i Kyrkoby. Där Där har Alkuasunnot byggt fyra hus med sammanlagt 24 lägenheter i ettor och tvåor. Boenderådgivare Kalle Sola är glad åt de nya husen och säger att stämningen i gården är riktigt fin.
Eimi Vesa och Jennie Lindström är två av invånarna i de nya hyresbostäderna. De trivs riktigt bra i gården. Eimi studerar ännu och har sin skola på ett stenkasts avstånd, medan Jenni jobbar i Helsingfors.
De flesta av hyresgästerna kommer från Sibbo och känner varandra från förr. Det känns bra, säger Eimi.
Eva Kuntsi (SDP) är en av dem som i snart tio års tid i fullmäktige i Sibbo har pratat för att Sibbo skulle ordna billiga hyresbostäder för unga som vill bo kvar i Sibbo, och hon är nu strålande glad.
– Det känns underbart att höra ungdomarnas kommentarer. Det var just det här vi pratade om, att ungdomarna skulle få en chans att få bo kvar i Sibbo när de  vill flytta hemifrån.
Nu hoppas Kuntsi på att man så småningom skall kunna få till ett ungdomshus också i södra Sibbo.
Alkuasunnot är ett husbolag som ägs av Nuorisoasuntoliitto, och i Borgå har man sedan tio år tillbaka ungdomsboende i ett huskomplex vid Runebergsgatan. Kalle Sola sköter om också det. Han säger att man där har det problemet att lägenheterna är större, och att de därför blir relativt sett dyra, också om kvadratmeterhyran är låg. Därför har man haft ganska stor omsättning på hyresgäster i huset.
Nu bygger Alkuasunnot Oy två nya hus i Pepot. De skall vara klara för inflyttning i augusti, och då hoppas Sola att man skall kunna erbjuda mera eftertraktade bostäder också åt unga i Borgåtrakten.
Sola trivs med sitt arbete. Det handlar inte bara om att sköta om att lägenheterna hyrs ut. Samtidigt gäller det att ordna aktiviteter som gör att sammanhållningen i husen fungerar. Han skall också finnas till hands för att hjälpa till med problem som hyresgästerna kan få. Någon kanske inte har full kontroll över pengarna och en hyra blir obetald. Då tar Sola snabbt i ärendet innan det hinner utvecklas till ett oöverstigligt problem. Ibland får han finnas där som bollplank för alla tänkbara frågor som någon av hyresgästerna kan ha.
Man får ett intryck av att han fungerar som något av en trygg storebror.