En buss omkull, en annan nästan

BORGÅ/SIBBO. Måndagsmorgonens glashala vägar ställde till med problem för trafiken. I Kiala kanade en stillastående buss i diket och var nära att välta medan en annan buss i Borgby körde helt omkull då den inte lyckades hålla sig på vägen.

Strax före klockan 9 på måndagen kom morgonbussen från Pukkila och Askola med skolbarn och vuxna till Borgå körande längs med Saxbyvägen. Nära Kiala gård, i den branta kraftigt lutande kurvan invid Sorteringsvägen, var busschauffören tvungen att stanna på grund av en trafikstockning.

Då gick det på tok för den stillastående bussen. Den isbelagda och vattentäckta vägen var så hal att bakhjulen började glida ned i det branta diket. Bussen slutade i diket med bakdelen i vattnet och framhjulen uppe i luften. Det fanns uppenbar risk för att bussen kunde välta.
– Lyckligtvis var framdelen precis vid vägtrumman och fick stöd av den. Bussen hade kunnat välta om den stannat en halv meter tidigare, säger brandmästare Jari Laine vid räddningsverket.

Ingen skadades

Ingen skadades i olyckan, och någon panik utbröt inte bland de 30 passagerarna trots att de inte kunde komma ut genast ur den lutande bussen. Det var viktigt för passagerarna att ta det lugnt och inte röra sig i bussen för att minska risken för att den skulle välta. Bakdörren var blockerad av snödrivan och det var osäkert om man kunde våga sig på att gå ut via framdörren.
Brandkåren säkrade bussens stabilitet från vänstra sidan med en vajer dragen till röjningsbilen medan den sjunkna högersidan stöttades upp med uppblåsbar lågtrycksdyna. Därefter kunde passagerarna en och en ta sig ut genom framdörren till en annan väntande buss. Brandkåren hade direkt under utryckningen kallat på en extra buss för att få passagerarna vidare till Borgå då de räddats ur olycksbussen.

Helt omkull

Klockan 10.01, drygt en timme efter olyckan i Kiala var det dags för nästa bussolycka. Bussen från Borgnäs till Nickby välte omkull i Borgby.
Borgnäsvägen var fruktansvärt hal och i en kurva kanade bussen av vägen och blev liggande på vänstra sidan på en åker. I bussen fanns förutom chauffören sex passagerare och alla kom ur bussen via dörren som pekade upp i skyn.
Enligt brandmästare Kosti Heiskanen verkade alla sju ha klarat sig utan värre skador. Ambulanspersonalen granskade dem på platsen och körde dem därefter i sakta mak till Nickby.
En elstolpe knäcktes då bussen körde av vägen.