Pernå skärgård igen ett steg närmare vatten och avlopp

Trettio kilometer rör räknar Markus Blomqvist med att kunna gräva ner på ett år. Det betyder att fastighetsägare i södra Pernå får vatten och avlopp innan slutet av 2013.

Blomqvist äger företaget Mc Machine som Pernå skärgårds vattenandelslag har valt till entreprenör. I februari eller mars har Blomqvist för avsikt att börja gräva, förutsatt att varken snöläget eller väderleken ställer till det. I det här skedet är snötäcket i varje fall inte för tjockt och någon tjäle att tala om finns det inte heller.
Som projektchef fungerar Pentti Immonen med erfarenhet av att dra vatten- och avlopp i Ryssland och Litauen.
Lovisa Vatten börjar bygga stamlinjen mellan Vårdö och Rönnäs i höst och andelslaget strävar efter att bygga ut nätverket från Rönnäs mot Malmsby, Kabböle och Sarfsalö så att vatten och avlopp kan tas i bruk mot slutet av 2013.
Att bygga stomlinje, investera i teknik och pumpstationer kostar 4,7 miljoner euro. Omkring 200 fastigheter har undertecknat ett anslutningsavtal och 2020 räknar man med drygt 365 delägare. I det här skedet har andelslaget tillgång till 2 miljoner euro och räknar med ett finansiellt understöd från miljömyndigheterna.
– Att vi får stöd är klart, däremot vet vi inte ännu hur stort det blir, säger styrelsemedlemmen Dan Högström.
Senast i slutet av februari ska andelslaget få besked, tillägger Tapani Henkola, informationsansvarig och styrelsemedlem också han. Dessutom räknar man med att Lovisa stad understöder andelslaget ekonomiskt.
Noggranna uträkningar
– Vi tror starkt på det här. Vi har kalkylerat noga och baserar oss inte på några fantasier utan vi vet hur mycket en pump kostar och hur mycket pengar som flyter in, säger Högström.
Den stora skillnaden mellan vattenandelslaget i Pernå skärgård och Borgå skärgårds vattentjänstverk, som hamnat i pengaknipa, är den att andelslaget i Pernå klarar sig utan ett eget reningsverk. I stället ansluter man sig till Lovisa stads reningsverk på Vårdö och slipper både kostnaderna för att bygga ett reningsverk och de osäkerhetsmoment som ett sådant medför. Eftersom många av de fastigheter som är delägare i andelslaget är bebodda bara en del av året, skulle belastningen på reningsverket bli ojämn. Då är det svårare att få reningsverket att fungera optimalt. Att bygga ett reningsverk i moduler, så att bara en viss del av anläggningen är i bruk under lågsäsong, är möjligt, men lösningen är dyr.
Att bygga ett reningsverk för 500 fastigheter hade kostat 1,5 miljoner euro. Under en tioårsperiod betalar andelslaget istället en miljon till Lovisa stad dels för vattnet, dels för reningen.
Frivilligt att gå med
– Att ansluta sig är frivilligt, säger Högström. Däremot tror jag att staden kanske i framtiden kräver att man för att beviljas bygglov går med i andelslaget.
Andelslaget tar på sig uppgiften att underhålla rören.
– Om huset stått tomt fem-sex månader under vintern måste rören spolas ordentligt på våren, säger Immonen. Det kan bildas torra stockningar också i ett rör.
Samtidigt som man gräver för vatten och avlopp passar man på att förse södra Pernå med optisk fiber.
Söndagen den 23 januari informerar andelslaget sina medlemmar på Solbacka i Isnäs.