Biblioteket kan bli landskapsbibliotek för Nyland

BORGÅ. Om ministeriet erbjuder biblioteket i Borgå möjligheten att bli landskapsbibliotek för hela Nyland så tackar man ja.

Biblioteket i Borgå har fungerat som landskapsbibliotek för Östra Nyland. Från och med årsskiftet uppgår landskapet i Nyland, och nu ser det ut som om Borgåbiblioteket blir landskapsbibliotek för hela landskapet Nyland.
– Det är ganska säkert att vi får bli landskapsbibliotek. På ministeriet har man bara väntat på ett beslut från Borgå om att vi vill bli det. Ingenting är beslutat ännu, men vi jobbar på det, säger en glad Eija Kareno.
Kareno är landskapsbibliotekarie vid biblioteket.
I måndags fattade stadsstyrelsen beslut om att man tar emot rättigheterna att fungera som landskapsbibliotek för Nyland om dessa erbjuds.
Just nu är det biblioteket i Esbo som är landskapsbibliotek för Nyland.
– Där vill man inte fortsätta, och vi tyckte att vi gärna tar över. Det innebär mera pengar men också 19 flera kommuner att betjäna, säger Kareno.
Bibliotek för biblioteken
Landskapsbiblioteket är något av ett bibliotek för biblioteken.
– Här finns alla hembygdsböcker och mikrofilmer. Vi betjänar de andra biblioteken i landskapet som sedan betjänar sina kunder, förklarar Kareno.
Eija Kareno har ensam skött uppgiften som landskapsbibliotekarie för Östra Nyland. Om Borgå bibliotek nu blir landskapsbibliotek för hela Nyland anställs en person till.
– Om vi blir Nylands landskapsbibliotek får vi två tjänster. Om vi inte blir det så försvinner också det material som här finns nu. Men jag tror att Borgå är det enda alternativet som landskapsbibliotek, säger Kareno.
Ett beslut i saken torde komma vid årsskiftet.