Delade känslor om nationalpark

Regeringen föreslår nu att Sibbo storskog skall bli nationalpark. Det handlar då om drygt 1850 hektar mark som staten redan nu äger i området, och som redan nu är naturskyddsområde. Naturskyddsorganisationerna hade önskat se ett större område, och markägarna tycker att en annan lösnigng hade varit vettigare.

År 2006 lade Natur och Miljö tillsammans med Finlands naturskyddsförbunds Nylandsdistrikt in ett förslag om att göra Sibbo storskog till antionalpark. Visst är NoM:s ordförande Christell Åström ganska glad nu åt att regeringen för förslaget till riksdagen. Åström är också ordförande för Sibbo naturskyddare och har under årens lopp suttit med vid många bord där storskogen har diskuterats.

Men ändå är hon litet besviken, och besvikelsen lyser också fram i ett pressmeddelande från naturskyddsförbundets Nylandsdistrikt. Nationalparken borde sträcka sig ner till havet. Det anser man både inom NoM och SLL. Då skulle parken få en helt annan betydelse.

– Vårt förslag till nationalpark var nästan dubbelt så stort som det förslag som regeringen nu godkände, säger Christell Åström. Vi hoppas att regeringen nu menar allvar med löftena om att diskutera markbyten med Helsingfors stad.

Leena Liipola i Östersundom har arbetat med storskogen sedan 2001 då hon första gången stötte på röda band i skogen och insåg att någon planerade en avverkning. Hon larmade naturskyddsorganisationer och tidningar, och lyckade få avverkningsplanerna stoppade den gången. Sedan dess har hon arbetat för att ge Sibbo storskog ett bätre skydd.

– Visst är jag glad nu, säger hon, men det behövs ett större område. Inte öppnar jag champagnen ännu.

Henrik Lindström i Hindsby är markägare och jägare. Han är inte riktigt glad åt beslutet. Han hade hellre sett ett annat beslut där man på mera frivillig bas hade gått in för ett skydd. Han tror att markägarna då lättare skulle ha kommit med i arbetet.