Anki och Kjell befäste sin kärlek

BORGÅ. Kärlekslås finns redan i många städer över hela världen. Nu finns det första kärlekslåset också i Borgå.

Anki Bjurström och Kjell Strömlid fnissar som småbarn när de tillsammans fäster låset vid ett stag på gångbron. Det första kärlekslåset i Borgå är på plats. Sedan grips de av den högtidliga stunden och ser varandra djupt i ögonen innan de tillsammans slänger nyckeln över räcket. Den ena nyckeln – den andra tar Kjell med sig till Stockholm där han bor.
– Så att inte Anki smyger sig ut en mörk kväll och tar ner låset, skämtar han.
Anki och Kjell gifte sig i våras efter att ha sällskapat i sjutton år. De valde nu att befästa sin kärlek genom att försöka införa traditionen med kärlekslås i Borgå. När låset sitter där det ska lutar de sig ut över ån för att se efter var nyckeln hamnade. Den försvann i snön på isen, och till våren sjunker den till bottnen. Där får den stanna för evigt.
Sedan blir det en skål i champagne för kärleken.
Idén från Florens
I början av sitt förhållande gjorde Anki och Kjell en resa till Italien, och de besökte då också Florens.
– Vi gick över floden och såg alla låsen som förälskade par fäst där. Jag tycker att det skulle vara jätteroligt att ha en sådan tradition här i Borgå också, säger Anki.
Nu är det första låset fäst vid gångbron, och sedan återstår att se hur det fortsätter. Anki Bjurström skulle gärna se att flera par tog tillfället i akt att befästa sin kärlek och hon hoppas att beslutsfattarna i Borgå inte sätter käppar i hjulen för låsen.
Ritualen med kärlekslåsen har spridit sig över hela världen och finns också på andra orter i Finland. I Helsingfors har man nyligen fattat beslut om att tillåta kärlekslås
– Och på västerbron som går mellan Kungsholmen och Södermalm i Stockholm finns massor av kärlekslås, säger Kjell.
Paret har behållit planerna på att sätta upp ett kärlekslås för sig själva. Med ett undantag.
– Jag har berättat för mina väninnor och de blev eld och lågor över tanken. Vi funderar på att sätta upp ett vänskapslås på bron för att befästa vår vänskap, säger hon. 
Lyckliga särbor
Anki och Kjell firade sin egen jul i söndags. Den egentliga julaftonen firar de på olika håll tillsammans med respektive barn och barnbarn.
Arrangemanget passar paret alldeles utmärkt.
– Vi långpendlar. Det är lite speciellt att jag bor i Sverige och min fru i Finland, men det går bra och vi har inte tänkt ändra på det, säger Kjell.
Paret tillbringar så mycket tid som möjligt tillsammans, antingen i Stockholm eller i Borgå.
Vid hänglåset som nu pryder gångbron finns en ring med Ankis och Kjells initialer. Ringen har sin egen historia.
Anki och Kjell var båda på en företagsledarkurs i Florida. Då hade de varit tillsammans i ett år. Den sista dagen där gick Kjell ut och lät göra en ring åt Anki. I ringen fanns deras initialer och ett hjärta ingraverat. På kvällen var det middag och Anki skulle laga hamburgare åt alla deltagare. När hon hade format nästan alla burgarna märkte hon att hon hade tappat ringen i köttfärssmeten.
– Ingen ring har blivit så fotograferad som den här ringen blev efter att vi sent omsider hittade den, säger Anki med ett skratt.
Anki Bjurström får det att hända. Det var också hon som för några år sedan försökte införa traditionen med rondellhundar till Finland.
– Det är min fru som hittar på de här barnsliga sakerna, säger Kjell.
– Men du tycker nog det är lite roligt med sådant här, säger hon. Annars skulle du inte vara gift med mig. Dessutom håller du dig ung på det här sättet.
Och Kjell håller med.