Mari Kiviniemi talar gärna svenska

BORGÅ. Det är bara fyra månader kvar till riksdagsvalet, och partierna laddar upp för val. I centerns kampanjstart i Borgå deltog förutom sex lokala kandidater också statsminister Mari Kiviniemi.

Det är en leende och avslappnad Mari Kiviniemi som anländer lite sent på grund av det dåliga föret till kampanjstarten för centerns del. Inom partiet vet man vilka frågor folk vill ha svar på. Ordföranden för Nylands distrikt Antti Kaikkonen frågar, och Kiviniemi svarar.

- Jag talar själv gärna svenska och tycker att man borde lära sig mera och bättre svenska i Finland. Men vi borde också kunna flera andra språk. Finland är ett tvåspråkigt land och vi bör kunna säkra service på båda språken i framtiden, säger hon och avfärdar tidigare statsminister Paavo Lipponens anklagelser om att hon är svenskfientlig.

- Lipponen drar sina egna felaktiga slutsatser och vet inte vad han talar om.

På plats var förutom Kiviniemi som ställer upp i Helsingfors valkrets och Kaikkonen som är från från Tusby var också Jukka Salmi från Hyvinge, Kyösti Haukipuro från Kervo, Simo Sorsa från Askola, centerns nyvalda vice ordförande Annika Saarikko som ställer upp i Egentliga Finland och Outi Lankia från Borgå på plats.

Lånebördan skall minskas

Enligt färska gallupundersökningar är stödet för sittande statsministern rätt dåligt och man har talat om en kamp mellan samlingspartiets Jyrki Katainen och Kiviniemi.

- Man skall ta gallupar med en nypa salt, men de visar åt vilken riktning opinionen rör sig. Svaret på hur det går får vi först på valdagen, säger Kiviniemi men tillägger att riksdagsvalet visserligen är ett statsministerval också - ordföranden till det största partiet blir statsminister.

Kiviniemi utstrålar självförtroende och skämtar om vad Kiviniemis andra regering skall förverkliga. Samtidigt spår hon att den följande perioden inte blir lätt. Den ekonomiska svackan gjorde att statens lånebörda ökat, och det måste det enligt Kiviniemi bli ett slut på.

- Staten tog över en del av den ekonomiska bördan från kommunerna och följden blev mera skulder. Nu måste skulden minskas, men det går inte på ett år, utan tar betydligt längre tid, säger hon.

Några stora nya investeringar under fäljande valperiod tror Kiviniemi inte på, det finns helt enkelt inte pengar för det.

Vid årsskiftet upphör Östra Nyland att finns till och uppgår i landskapet Nyland. Enligt statsministern finns ändå ingen orsak till oro i de östra delarna av det förstorade Nyland.

- Som helsingforsare anser jag inte att allt skall koncentreras till huvudstadsregionen. Det är viktigt att utveckla östra Nyland och Borgå. Det är mycket smartare.