Snön ligger vit på taken

BORGÅ. Snö är tungt och när snötäcket på taket blir alltför tjock måste man skotta bort snön. Annars kan taket ta skada.

Vintern tog en rivstart i år och så småningom börjar det bli dags att skotta bort snö från taken. På Måsvägen har man redan börjat.
– Vi är ute i god tid den här gången, säger Nils Oljemark som är ordförande för ett radhusbolag på Måsvägen.
Inom husbolaget har man valt att låta ett företag själva grovjobbet. Själv hjälper Oljemark till med finputsningen på marken.
– Det är inte så många av invånarna som vill skotta taken. Själv gillar jag att skotta snö, det här går som motion, säger han.
Ben Ek står uppe på radhustaket. Han sätter snöskoveln i snön som lossnar i ordentliga fasta bitar. Det är ett drygt jobb att skuffa ner snön över kanten och Ek räknar med att det tar några timmar innan taket är skottat.
Inte så tung ännu
Snötäcket på radhustaket är omkring en halv meter tjockt just nu.
– Det är inte så mycket men snön når ändå så högt att den täcker till ventilerna på taket, och därför tar vi bort den, säger Oljemark.
Oljemark tycker att det lönar sig att hellre skotta taken för tidigt än för sent eftersom det kan vara svårt att avgöra hur snön fördelat sig över taket. När det blåser packas snön och då kan snön vara olika tjock
– Det är på tiden att ta bort snön nu innan det händer något. Snön är ganska lätt ännu men blir det tö så blir det snabbt tungt, säger han.
Ägarens ansvar
Det är fastighetsägarens ansvar att se till så det inte finns så mycket snö på taket att det kan ta skada. Om ett tak rasar eller tar skada på grund av att det funnits för mycket snö på taket ersätter inte en vanlig försäkring för reparationskostnaderna .
Enligt Statens miljöförvaltning är snötäcket inte alarmerande tjockt på något ställe i Finland ännu. Några varningar har inte utfärdats. Man kan följa med situationen på www.miljo.fi.
Miljöförvaltningen rekommenderar ändå att man avlägsnar snön från stora tak som till exempel stora hallar före snön blir så tung att man varnar för det. Risken för att taken till småhus skall ta skada av snön är betydligt mindre.
Istappar kan vara farliga
Miljöförvaltningen rekommenderar också att man anlitar yrkeskunniga för att skotta ner snön från taket. Vem som än klättrar upp på taken bör ha ändamålsenliga säkerhetslinor.
Fastighetsägaren är också ansvarig för trottoarer vid fastigheten och bör se till så det inte finns risk för att man halkar och faller under vinterhalvåret.
Istappar som bildas vid takkanten bör tas bort så att de inte faller ner och skadar förbipasserande.
Det kalla vädret håller i sig ännu en tid, men under de närmaste dagarna lovas åtminstone inte mera snö.