Lucia kröntes i bitande kyla

BORGÅ. Efter en paus på några år är luciakröningen tillbaka i Gamla stan.

Det gick undan då Jannica Grönroos kröntes till Borgåbygdens lucia. Men under den korta stund kröningen räckte hann det bli rejält kallt om både fingrar och tår.

Jannica fick ta emot luciasmycket på trappan till det gamla Rådhuset som nu står renoverat och fint. Under de senaste åren har kröningen skett på torget i centrum av Borgå, men nu är den alltså tillbaka där den hör hemma.

I år saknades hästen och kärran ur luciakortegen, men det var ändå lika högtidlig som det brukar när luciatrion närmade sig omgivna av små tomtar. Brandkårsjuniorernas facklor kastade sitt sken över julprydnaderna och den snötäckta gatan när tåget långsamt närmade sig målet. Eventuellt höll sig luciatrion också varmare när flickorna fick promenera längs Mellangatan.

Trots den bitande vinden och de många minusgraderna var det många som trotsade kölden och kom för att se lucia krönas. När flickorna kom fram till rådhuset stämde åskådarna upp i en spontan applåd och ackompanjerade av den steg trion upp på trappan.

Snabb kröning

I år var det chefläkare Kati Liukko från Sibbo som hade äran att kröna Borgåbygdens lucia. Hennes kröningstal var kort och koncist och i talet till Jannica Grönroos och tärnorna Karin Karlsson och Nicolina Grönroos talade hon om lucia som en ljusbärare.

– Lucia är en efterlängtad tradition. Lucia för med sig värme och glädje både till gammal och ung, säger Liukko i sitt kröningstal och önskar flickorna lycka till samt många fina upplevelser i sitt värv.

Som traditionen bjuder sjöng Runebergskören för lucia och för dem som kommit för att vara med vid kröningen. Luciasången i körens tappning låter helt annorlunda än när de ljusa flickrösterna stämmer upp den. Att stå i den mörka vinterkvällen och växelvis lyssna till manskören och till de tre flickorna är stämningsfullt.

Det var en tacksam publik som följde med kröningen. Publiken tog varje tillfälle till att värma händerna och applåderna var kraftigare än de brukar vara utomhus.

Efter ceremonin fortsatte lucia och tärnorna till Domkyrkan där det var dags för luciamusik.