Trettio färre på svenska Yle nästa år

HELSINGFORS. Ingen sägs upp då svenska Yle sparar. Men omställningarna leder till att styrkan minskar med 30 anställda nästa år.

Samarbetsförhandlingarna för Yles programarbetare avslutades på måndagen. Uppsägningar aviserades inte före förhandlingarna, och dylika förverkligades inte heller. Organisationen stuvas om med sammanslagningar och färre chefer.
För svenska Yles del innebär det här att fyra enheter blir två från och med nästa år. Fakta, fiktion och ung slås ihop till en enda enhet med Jens Berg som chef medan nyheter, sport, aktualiteter och sport fortsätter som en enhet med Mika Kosunen som chef.
För Susanna Sjöstedt, förtroendeman för svenska Yle, gav samarbetsförhandlingarna en positiv eftersmak. Samarbetsförhandlingarna var förhandlingar på riktigt med möjlighet att påverka; allt gick inte att rubba, men arbetsgivaren gav efter i en del saker och facket fick igenom egna förslag.

En grupp utanför
Men hon påpekar att det fanns en grupp - de visstidsanställda - som inte alls berördes av samarbetsförhandlingarna. För rätt många av dem innebär Yles sparande, enligt arbetsgivaren, att anställningen definitivt tar slut då kontraktet nästa gång tar slut. Facket anser att de många korta jobben i en del fall fått karaktären av ett fast jobb, medan arbetsgivaren inte anser det.
– Vi tycker att vissa kontrakt är olagliga och har hela tiden försökt få några av dem till fasta anställningar. Vissa i hela huset och på svenska Yle har också fått det. De är inte många, men det är bättre än ingenting med tanke på att bolaget länge haft anställningsstopp, säger Sjöstedt.
Inom svenska Yle får nio visstidsanställda fast jobb nästa år, de fördelas på nyhetsenheten och Radio Extrem. Enligt Jens Berg fortsätter därtill ganska många visstidsanställda att sköta vikariat och projekt.

Smärtsam process
Allt som allt har svenska Yle 30 människor färre i rullorna nästa år mot cirka 380 årsverken nu. I gruppen ingår fast anställda som bestämt sig för att byta jobb, pensionärer och visstidsanställda med avslutat kontrakt.
De största omställningarna har skett i den sammanslagna enhet Jens Berg ska leda och han konstaterar att processen självklart varit smärtsam för många. En större enhet innebär färre chefer och då får en del av de nuvarande cheferna flytta tillbaka till produktionen, somliga frivilligt och somliga mot sin vilja. Förmännen i den nya enheten blir tio färre från i dag, kvar blir en enhetschef, en utvecklingschef och tretton producenter.
En del trafik går också mellan de båda svenska enheterna; vissa anställda vill själva gå över medan vissa placeras i den andra enheten för att täcka luckor efter till exempel pensioneringar.

2012 blir svårt
Nedskärningarna till trots tror Jens Berg att svenska Yle nästa år ska klara av att ge tittarna, lyssnarna och webbesökarna lika bra innehåll som i år. Men det går inte att pusta ut, ekonomin kommer fortsättningsvis att vara kärv.
– Även om vi sparar och omorganiserar så vet vi att 2012 kommer att vara ett svårt år. 2012 har vi OS och två val – det är stora toppar som blir dyra för oss, säger Berg.
2012 är också det år hela Yle ska ha fått ned de fast anställdas skara med kring 300 personer till 3 000 personer.

Lokalradion rubbas inte
Radio Vega Östnyland kommer nästa att fortsätta som förr - med samma sändningstider och oförminskad redaktörsstyrka.
Såväl enhetschef Mika Kosunen och regionchef Mikael Crawford säger att antalet huvuden är konstant på redaktionen i Borgå. Lokalradion får tillbaka redaktör Erik Gestrin vilket innebär att någon av de visstidsanställdas kontrakt inte förlängs. Det finns några i huset som har kontrakt för viss tid för att vikariera lediga redaktörer.
Regionalradion lyder under enheten för nyheter, sport, aktualiteter och region som inte var föremål för höstens samarbetsförhandlingar.
Men en administrativ förändring kommer att ske: Radio Vegas regionala förmiddagar från Nyland, Åboland och Österbotten underställs igen nyhetsenheten och administreras från Helsingfors. Enheten sköter även Slaget efter 12.