Många ville uppvakta vid hjältegravarna

BORGÅ. Uppvaktning vid hjältegravarna på självständighetsdagen är ett sätt att hedra självständigheten och samtidigt tacka veteranerna för den insats de gjorde.

Så värst många medborgare var det inte med i medborgarmarschen från centrum till hjältegravarna på begravningsplatsen i Näse, men flera kom i stället direkt till hjältegravarna för att delta i den högtidliga uppvaktningen. Snövädret kan ha bidragit till att andra valde att stanna hemma.

Å andra sidan förhöjde snön stämningen. Bland dem som trotsat vädret och stod och trampade i väntan på processionen drog flera personer paralleller till vinterkriget – förutom då att det nu är betydligt varmare än det var då.

För dem som var med och kämpade då Finland blev självständigt är självständighetsdagen en dag då man tänker tillbaka och gläds över att man inte kämpade förgäves. För oss som inte var med är det en dag av tacksamhet mot dem.

Högtidligt

Det är högtidligt att se militärerna marschera och flaggorna vaja i täten för marschen och när ledet stannade på begravningsplatsen var det en ödmjuk åskådarskara som följde med hur stadens representanter Mikaela Nylander och Fredrik von Schoultz lade ner kransar och framförde stadens och församlingarnas hälsning.

Hjältekorsen pryddes inte bara av de stora kransarna. Flera barn gick fram med ljus som de ställde intill korsen och det var också många barnfamiljer som kommit för att hedra de stupade.

Kyrkoherde Heikki Hakamies talade om de uppoffringar veteranerna gjorde för vårt land och påminde om budskapet; vårt land är dyrbart.

Sedan Finland blev självständigt har mycket förändras och kaplan Karl af Hällström varnar för en värld där man sätter sig själv i första rummet istället för att jobba för det gemensamma så som krigsveteranerna gjorde.

– Många gav sitt liv i kampen för ett självständigt Finland. Vi som står här i dag får tänka framåt och sträva efter en självständighet utan själviskhet, säger han.