Spidemia vann bandtävlingen

BORGÅ. Åtta band tog mått på varandra i årets upplaga av bandmästerskapet. Bästa band var Spidemia

Bandmästerskapet är pop, både bland deltagare och bland publiken. Under den nionde upplagan av bandmästerskapet var stämningen i topp och publiken var entusiastiskt med och hejade på sina favoriter.
Tio band hade anmält sig till tävlingen med sist och slutligen spelade åtta av dem. Domarkollegiet som bestod av Jocke Lybeck, Hanne Kauppinen, Mika Tyyskä och Sergei Vartiainen, hade ett drygt jobb med att utse vinnaren.
– Det borde egentligen inte vara någon tävling, alla gör sitt bästa och ni var alla bra, säger Lybeck innan han offentliggör domarnas beslut - det är Spidemia som är segrare.
Ett jubel bryter ut i publiken, och Spidemia - Oskar Berg, Aarne Toivonen, Mio "Mide 35" Silvennoinen och Jonne Nikkilä - får äntra scenen en gång till.
Pojkarna har spelat tillsammans redan i fem år, och segern i bandmästerskapet är efterlängtad men inte den första framgången. För två år sedan då de deltog första gången kom de på tredje plats och i fjol kom de tvåa. Dessutom vann de en tävling för unga band redan 2009.
Vad Spedemia önskar sig nu är en lätt fråga.
– Spelningar, svarar bandmedlemmarna med en mun.
Stor variation
Tidigare har bandtävlingen ordnats på kulturhuset Grand, men ungdomsgården Zentra där det var i år lämpar sig alldeles utmärkt också för den typen av evenemang. Varje band fick femton minuter på scenen och under den tiden fick de spela så många låtar de hann med.
– Det finns så många band i Borgå och de är alla olika, säger ungdomsledare Victoria Lindqvist.
Också de som deltog i bandmästerskapet var alla olika. Vissa, som vinnarbandet, har spelat tillsammans i flera år medan andra band är relativt nygrundade. Också sounden varierade.
– Vi har hört mest rock-punk-heavy, men också rap och lite mjukare tongångar, beskriver Lindqvist.
I fjol vann Call Me James tävlingen och det bandet hade äran att inleda årets upplaga.
Första priset i tävlingen var studiotid, det vill säga tillgång till en studio och en proffessionell mixare under en dag. Andra pris var 200 euro och tredje pris 100 euro. På andra plats kom Fuzzy Orange och på tredje plats Devon.
Också publikens favorit, som den här gången blev The Onetimer, belönades.