Julen kom också till Gamla stan

BORGÅ. Det är något visst med att stå på Mellangatan och trampa i kylan bland hundratals andra Borgåbor medan man väntar på att Julgubben skall komma åkande i sin hästdroska. Trots att öppningen av julgatorna i Gamla stan är ett kommersiellt evenemang är det för många också den stund då julen börjar.

En god stund innan Julgubben aviserat sin ankomst är det redan nästan fullt på rådhustorget. När det rytmiska ljudet från trummorna i kortegen hörs på avstånd och man kan se ljuset från brandkårspojkarnas facklor kan man riktigt känna spänningen hos alla de barn som tillsammans med sina föräldrar kommit för att se julens huvudperson i egen hög person. Folkmassan börjar dra sig mot torget där redan dragspelsmusik ljuder.
I år hade Julgubben fått med sig sin gode vän Remu Aaltonen i droskan, och tillsammans leder de Borgåborna genom de gamla kända julsångerna.
Att man står packade som sillar i en låda gör ingenting. Föräldrar lyfter upp sina barn på axlarna för att de skall se bättre, äldre barn ställer sig på tå för att få se en skymt av uppträdandena. Det är stämningsfullt.
– Här luktar juligt, säger en liten flicka, och menar doften från facklorna.
Biskop Björn Vikström har fått äran att öppna julkommersen i Gamla stan. I sitt tal önskar han alla en lugn jul då man har tid att glädja sig tillsammans med sina nära och kära.
– Jag önskar också alla vishet att välja hållbara gåvor som är till glädje länge, säger biskopen.
Julöppning i Gamla stan är en gammal tradition. Den första julöppningen ordnades av Köpmannaföreningen i Gamla stan redan i början av 1950-talet.