Med små medel höjer man säkerheten hemma

BORGÅ. Det räcker inte med att man har en släckningsfilt hemma, man måste kunna använda den också. När olyckan är framme är varje minut man kan vinna viktig.

Öppet hus på brandstationer är populärt. När temat för dagen är säkerhet i hemmet och man förutom att klättra ut och in i den röda brandbilen också får prova på hur man gör när man släcker en brinnande kastrull eller en människa vars kläder fattat eld är det ännu roligare.
Det var fullt hus på depån till Borgå FBK då man liksom nästan 300 andra brandstationer i landet bjöd in till Öppen dag i lördags. Ute på gården står Marko Karlsson och hjälper dem som försöker rädda den stackars tygmänniskan som brinner. De som vill försöka är mest barn.
– Börja täcka in människan från huvudet och nedåt längs kroppen. Sedan klappar du filten tätare kring kroppen så att luften försvinner. Och sedan ringer du 112, instruerar Karlsson en pojke som proffsigt sveper brandfilten om offret.
Det är till all lycka mera sällan man behöver släcka en människa som brinner, men i hemmet kan en eldsvåda uppstå snabbt. Vet man då hur man skall gå till väga kan man rädda hela huset.
– Om en kastrull fattar eld skall man slänga en brandfilt över den eller försiktigt sätta på locket. Om tv:n brinner kan man slänga en trasmatta över den för att kväva elden, säger Karlsson.
Vid en tavla där planritningen för ett hus är uppritad står brandman Marcus Roos. Han kan inte nog betona vikten av att ha tillräckligt många och rätt placerade brandvarnare i hemmet. Enligt de nyaste reglerna skall det finnas minst en brandvarnare per 60 kvadratmeter bostadsyta och minst en i varje våning. I varje sovrum skall det finnas en, men inte i köket eftersom den då lätt varnar också för matos.
– Det är alltid bättre att ha en brandvarnare för mycket än en för lite, det är en väldigt billig livförsäkring, säger Roos.
Så här i jultider hör levande ljus till. Marcus Roos påminner om att ljusen aldrig får lämnas obevakade.
– Man skall inte vara rädd för att tända levande ljus men man måste ha respekt för elden, säger han.