Åklagaren yrkar på tre år för dråpförsök

PUKKILA/BORGÅ. Svallande känslor och ett ordentligt gräl efter ett brustet förhållande slutade med att en 17 år gammal flicka knivhöggs så att hon fick livshotande skador. Fallet behandlades i rätten i går.

På morgonnatten den 25 september knivhögg en pojke på 17 år en lika gammal flicka i ett sandtag i Pukkila. Flickan fick svåra skador och vårdades flera dagar på sjukhus efteråt. I går behandlades fallet i Östra Nylands tingsrätt.
Åklagaren yrkar på tre år ovillkorligt fängelse för dråpförsök för båda åtalade, en 19 år gammal man och en 17 år gammal man från Orimattila. Dessutom vill han och offrets rättsbiträde att de åtalade skall betala flickan ersättning för sveda och värk, lidande och för kosmetisk skada drygt 13 000 euro.
– De två åtalade har tillsammans planerat att döda flickan och sedan tagit med henne till en sandgrop där den yngre mannen knivhögg henne, säger åklagare Joachim Holmström.
Förutom dråpförsök åtalas båda de unga männen för frihetsberövande, för rattfylleri och för att ha kört bil utan att ha giltigt körkort. Den yngre av de två männen åtalas som ung person.
De åtalades rättsbiträden var av annan åsikt. När åklagaren anser att brottet är försök till dråp och offrets biträde att det rör sig om mordförsök hävdar knivhuggarens biträde att det rör sig om grov misshandel. Den äldre ynglingens advokat yrkade i rätten på att hans klient inte skall dömas alls eftersom han inte varit delaktig.
Ville reda upp gräl
Den unga flickan från Pukkila har tidigare sällskapat med den 19 år gamla pojken. En vecka innan dråpförsöket ägde rum gjorde de slut, men enligt flickan skulle den unga mannen gärna ha fortsatt förhållandet. Under fredagen den 24 september talade de två i telefon med varandra, och båda uppger att de bråkade. De fortsatte sedan diskussionen på Facebook och förolämpade varandra. Den före detta pojkvännen hade under veckat bott i den yngre åtalades bostad i Orimattila och de följde båda facebook-diskussionen medan de drack öl.
Under natten stämde flickan och hennes före detta pojkvän träff för att reda ut sitt bråk. Pojkvännen föreslog att de skulle träffas hemma hon henne, men hon avböjde eftersom klockan redan var 02 på morgonnatten. De träffades utanför huset i stället. Också pojkvännens kompis, den endast 17 år gamla unga mannen, var med.
Flickan berättar att hon trott att pojkvännen skulle komma ensam, men steg in i bilen för att de skulle kunna reda ut bråket. Grälet blossade genast upp igen och också den yngre mannen involverades i det. Efter endast några sekunder bad flickan att få stiga ur bilen, men pojkarna stannade inte. Därefter körde de några kilometer till ett sandtag i närheten. Den före detta pojkvännen körde bilen och hans kompis satt bredvid honom. Flickan satt i baksätet.
När bilen stannade steg flickan genast ur bilen.
– Då flög han på mig och slog till mig. Jag trodde först att han bara slog mig med knytnäven, men sedan hörde jag den andra fråga om att han huggit mig med en kniv, säger flickan.
Den före detta pojkvännen skuffade omkull sin kamrat och sedan drog de sig undan. Flickans telefon hamnade på något sätt hos pojkarna. Hon fick den tillbaka då hon lovade att ljuga om sina skador för att skydda pojkarna och ringde själv efter ambulans. Ambulansen kom till centrum av Pukkila och de unga männen körde henne dit, den yngre mannen bakom ratten och den före detta pojkvännen på bakbänken tillsammans med flickan. Han var med henne tills ambulansen kom.
Planerat?
Den största diskussionen under rättegången gällde om dådet var planerat eller inte. Åklagaren har sin åsikt klar, båda männen borde dömas fastän bara den ena höll i kniven.
Den yngre mannen, som erkände att det var han som knivhögg flickan, uppger att han handlade i ilska eftersom flickan förolämpat honom och bland annat kallat honom för mes. Han sade i rätten att han ångrar sig, men att han var mycket arg då han stack flickan med kniven. Han uppger att han handlade själv.
– Jag knivhögg henne av stundens ingivelse. Jag var bara så arg, hon hade förolämpat mig, säger han.
Den andra mannen berättade i stort sett samma historia genast då polisen förhörde honom. Också han uppger att han var urförbannad. Sedan ändrade han sin historia och berättade i flera repriser att han och hans kompis tillsammans planerat att döda flickan den natten. Under rättegången ändrade han sig igen och uppgav att han ljugit en hel del under förhören, men endast för att försäkra sig om att hans kumpan får ett så långt straff som möjligt.
Flickan, som vittnade under rättegången, upplevde det som om de två männen planerat att döda henne. Då den yngre huggit henne och den andra ropat till svarade den yngre mannen ungefär: Är du inte med ändå?
Lungkollaps
Det andra tvistefröet var huruvida flickans skador kan anses vara livshotade. Hon knivhöggs tre gånger; i ryggen, i vänster sida och strax över höften. Ett av knivhuggen orsakade lungkollaps som flickan vårdats för.
Knivhuggarens försvar anser inte att skadorna är livshotande.
– Jag har svårt att röra armarna, det gör ont att stiga upp och sitta ner, säger flickan och berättar om ångest, om mardrömmar och om koncentrationssvårigheter.
Hon får hjälp av en psykolog för att komma över händelserna.
Domen utfärdas på fredag nästa vecka. Rätten beslöt att båda åtalade fortsättningsvis hålls häktade. Deras advokater hade bett om att de skulle få invänta domen på fri fot.