Kvadde skall lära skolbarnen leva säkert

ÖSTNYLAND. Kvadde Kvadrat är en glad fantasifigur. Han finns i den nya broschyr om säkerhet som Lokalförsäkringsbolagen tagit fram. 

Nu skall Kvadde lära alla svenska skolbarn i Östnyland hur man rör sig tryggt längs vägar, hur man skall bete sig när det åskar och hur man handskas med eld. Genom att lösa uppgifter och läsa Kvaddes råd skall barnen få viktig kunskap om el, om internet, om hur man skall steka och koka.
Broschyren har tagits fram av Lokalförsäkringsbolaget i Pargas och Lokalförsäkringsgruppens svenska förbund nappade på idén och lät trycka upp en större upplaga av broschyren. Nu får alla skolbarn i de lägre klasserna i Borgå, Sibbo och Lovisa varsin.
– Broschyren handlar om de risker som finns i hemmet. Vi tycker att vi vill bistå med en sådan här liten sak till skolväsendet i de här tiderna då det skall sparas på allt, säger Ingmar Karlsson som är vice verkställande direktör för Lokalförsäkring i Borgå.
Både vikarierande undervisningsdirektör i Sibbo Annelie Nylund och vikarierande utbildningsdirektör i Borgå Richard Lindström är glada över donationen.
– Trygghet är ett viktigt tema i skolan och resurserna för att ge eleverna material att jobba med om trygghet är knappa, säger Lindström.
– Vi funderar väldigt mycket på trygghet och den här broschyren kommer väl till pass, säger Nylund.
Nästan reklamfri
I Finland är det inte så vanligt med sponsorerat undervisningsmaterial i skolorna. En diskussion om huruvida det är rätt att utsätta barn för smygreklam genom att använda företags produkter i undervisningen förs.
– Vi borde få in mera företag i undervisningen. Balansen är ändå svår, vi vill inte utsätta barnen för smygreklam men om ett företag betalar borde de få synas, säger Lindström.
Förutom en lokalförsäkringsrutig bård på pärmen verkar broschyren om Kvadde ren från smygreklam.
– Den innehåller egentligen ingen reklam utan är i mitt tycke objektiv. Annars skulle jag inte ha gett mig in på det här, säger Karlsson.
Johan Fröberg har illustrerat broschyren och för det pedagogiska innehållet svarar rektor Sebastian Ekholm i Pargas.
Längst bak i broschyren finns ett facit.
– Det är ju meningen att man skall komma på de rätta svaren, påpekar Karlsson.
Alla svenska barn i Östnyland får häftet om Kvadde. Tills vidare finns det inte på finska, men det kommer att översättas.