Hundra hushåll behövs för bredband på Emsalö

BORGÅ. Snart inleds slutspurten för bredbandet på Emsalö. Om allt klaffar börjar kabeln dras i början av nästa år.

Nio medlemmar finns det som bäst inom andelslaget EmsaloNet som ska dra bredbandskabel luftvägen – längs med elledningarna – på Emsalö. Omkring hundra medlemmar behövs för att projektet ska kunna förverkligas.
Christer Nyström, styrelseordförande för EmsaloNet, ser alla chanser att lyckas med det. Även om problemen med vatten- och avloppsandelslaget väckt mycket diskussion och bekymmer.
– De problemen påverkar definitivt intresset för bredbandet. Ordet andelslag har nästan blivit ett skällsord på Emsalö, säger Nyström.
De enkät byarådet lät göra förra vintern var ändå hoppingivande. Då sade omkring 50 hushåll att de ansluter sig till bredbandet genast medan lika många meddelade att de kommer med då bredbandsnätet är klart. Därtill fanns en grupp tveksamma men inte negativt inställda hushåll.
Sannolikt inom ett par veckor skickar andelslaget ut informationsbrev om bredbandsprojektet till 150–170 hushåll, till de mest intresserade. I det här skedet är det för dyrt att informera alla på Emsalö; det finns omkring 160 fast bosatta hushåll och omkring 500 fritidsbostäder på ön.
Christer Nyström hoppas att Emsalöborna tar vara på möjligheten att få utomstående delfinansiering för projektet. Totalbudgeten för bredbandet går i dag på cirka 420 000 euro varav EU, staten och Borgå stad skulle bidra med ungefär hälften. Därtill hoppas andelslaget att Svenska kulturfonden anser projektet vara värt ett litet stöd.
– Det skulle vara synd om vi inte skulle komma till skott nu. Får vi inte tillräckligt många med går 200 000 euro förlorat för evigt. Understödet är i kraft i två år och om det förfaller kan vi förstås göra nya ansökningar, men det finns ingen garanti att vi beviljas pengar på nytt, säger Nyström.
Bredbandet ska dras ända in i husen så att datorn direkt kan kopplas till det. Och enligt EmsaloNets kalkyler kostar anslutningen 2 100–2 300 euro om huset ligger inom 100 meter från eltransformatorstolpen. Medelpriset för en bredbandsanslutning på Emsalö är 2 700–2 800 euro - priset har tack vare de utlovade understöden sjunkit från de tidigare kalkylerna.
Allt över 100 meter kostar extra, 3,20 euro per meter kabel. Så den som bor 300 meter ifrån får räkna med att lägga till 640 euro för att få kabeln fram till huset. Emsalöhusen ligger allt från 80 upp till 800 meter – i medeltal 274 meter – från transformatorn,
Här uppmuntrar Nyström till samarbete grannar emellan. På en del områden ligger husen i rad och där kunde invånarna dela på kostnaderna. Om tre nära grannar samsas om kabelförlängningen kan meterpriset sjunka till närmare en euro.
Enligt Nyström har 3 000 euro på flera håll - bland annat Sibbo, Borgnäs och Tenala – visat sig vara medelpriset för en anslutning. I Liljendal klarade man sig hälften billigare, men då grävdes bredbandskabeln ned samtidig som vatten- och avloppsrören.
EmsaloNet har gjort ett preliminärt föravtal med Lovisa Telefon Ab om uppkoppling till internet, epost och kabelteve. Månadsavgiften kommer således att följa de paketpris Lovisa telefon har för olika tjänster. Här räknar Nyström med att Emsalöborna har möjlighet att spara 20–60 euro per månad.