Församlingsvalet intresserar

BORGÅ. Traditionellt är röstdeltagandet i församlingsval ganska lamt, men det verkar som om diskussionen kring homosexuella och kyrkan satt fart på väljarna.

Det var en jämn ström av väljare till röstningsstället i Lundi under den första röstningsdagen i församlingsvalet. 
– Min förhoppning men också min bedömning är att deltagandet kommer att vara livligare i det här valet än i tidigare församlingsval, säger kyrkoherde Mats Lindgård.
Den stormiga homodebatten har gjort att många i protest skrev ut sig ur kyrkan. Å andra sidan fick det också en motsatt effekt; medvetenheten om församlingsvalet ökade.
– Många gick också ut med budskapet att man bättre påverkar kyrkan genom att rösta än genom att skriva ut sig, och det tror jag ger resultat, säger Lindgård.
Homodebatten engagerar, och många passar på att komma fram till Mats Lindgård och diskutera frågan. Han ser debatten som ett resultat av att vårt samhälle blivit mera öppet.
– Det är egentligen en samhällelig diskussion som också förs i kyrkan. Kyrkan är lite långsam att reagera och det rimmar illa i ett samhälle där man skall reagera och förändra snabbt, säger Lindgård.
– Inom kyrkan är vi vana vid att fatta beslut som gäller några år i taget medan man nu borde ta ställning på bara några dagar, fortsätter han.
Kändiskampanj
Kyrkan har en kampanj där kända personer röstar offentligt för att visa att de också röstar i församlingsvalet. I går röstade Marthaförbundets verksamhetsledare Christel Raunio och riksdagsman Mikaela Nylander i Borgå svenska domkyrkoförsamling.
– Det är viktigt att rösta. Det är ett sätt att påverka som är mycket bättre än att lämna kyrkan, säger Raunio.
Christel Raunio tror inte att Päivi Räsänens syn på homosexuella är representativ för hela kyrkan. Hon tror på en öppen och tolerant kyrka dit alla är välkomna och har hittat en kandidat som representerar hennes åsikter.
Också Mikaela Nylander tycker att det är viktigt att rösta. Däremot är det inte en självklarhet för henne att höra till kyrkan. När debatten om kvinnopräster var som hetast skrev hon ut sig för att några år senare, då hon väntade sitt första barn, skriva in sig igen.
– Kyrkan är så mycket mera än gudstjänster, det är klubbar för barnen och åldringsvård. Det finns så många beröringspunkter mellan samhället och kyrkan och det är viktigt att påverka i församlingen också. För mig är kyrkan självklart öppen för alla, säger Nylander.
Alla får tycka vad de vill
Mats Lindgård anser att det ryms flera åsikter inom en kyrka.
– Frågan om välsignelse av homosexuella par delar åsikterna, men jag vill kraftigt betona att man inte kan tycka lika i alla frågor. Det måste finnas rum för olika åsikter, säger han och jämför med en familj där man älskar varandra fastän man skulle ha helt olika åsikt om något.
Förhandsröstningen i församlingsvalet pågår ända till fredag. De egentliga röstningsdagarna är den 14 och den 15 november. Man kan också rösta i andra församlingar än Borgåförsamlingarna på förhandsröstningsställena i Borgå.
– Då måste man själv ta reda på sin kandidats nummer, för vi har bara kandidatlistor för våra två församlingar, säger Mats Lindgård.