Skolbygget i Hammars har nått takhöjd

BORGÅ. Firar man taklagsfest i en skola är det inte mer än rätt att också eleverna får delta. Eleverna lättade upp högtidligheterna.

Sällan har stämningen på en taklagsfest för en offentlig byggnad varit så uppsluppen som den var i går då taklagsöl firades på Hamarin Koulu. Att skolbygget efter en hel del turer nu nått så långt som till taklagsfest gläder garanterat både beslutsfattare och tjänstemän, men inte lika mycket som det gläder eleverna i skolan.
Festen inleddes med en fanfar framförd på blockflöjt av skolans elever, och som följande gav eleverna i sjätte klassen sin syn på skolbygget och vad som föregått den.
– De äldre eleverna i skolan har varit med från det att vi upptäckte fuktskadorna och under hela byggtiden. De har själva tagit initiativet till en dramatisering, säger skolans rektor Marko Gustafsson.
Eleverna illustrerar åren som gått med en fartfylld och synnerligen underhållande föreställning. Möglet som flyttade in och tog över skolan gestaltas av skuttande elever iklädda svarta skräpsäckar, och deras version av arbetarna som utför sina uppgifter får publiken att vrida sig av skratt.
– När skolhuset är färdigt inleds ett nytt kapitel i skolans historia. Det känns som om skolan håller på att få nytt liv, säger Gustafsson.
Soppa och öl
Ingen taklagsfest är komplett utan soppa och öl. Det var cateringföretaget Food Team som såg till att soppan var varm och att det fanns tillräckligt.
Bildningsnämndens ordförande UlfBackman konstaterar att det under ekonomiskt kärva tider med många tunga beslut är speciellt trevligt att närvara vid en taklagsfest.
– Det är roligt att få se att något faktiskt också håller på att bli färdigt. Det måste finnas kvalitet också vad gäller själva skolhuset för att barnen skall kunna lära sig så, och därför måste man satsa på sådana här projekt, också om det leder till att skatteprocenten måste höjas, säger han.
Taklagsfest är arbetarnas fest och firas då ett bygge nått takåsen.
Enhetsdirektör Heikki Hannukkala på YIT konstaterar att fastän alla byggprojekt är viktiga ur en entreprenörs synvinkel är skolor alltid något extra eftersom de är en satsning på barnen. Också han är mycket glad över att projektet kommit så här långt.
– När vi hämtade de första barackerna hit i januari visste vi inte hur tufft det skulle bli. Sedan fick vi den kallaste vintern och den hetaste sommaren på länge, och nu står vi ändå här och kan fira taklagsfest, säger han.
Hopbyggd med gamla delen
Nybygget har byggts ihop med gymnastiksalen som kommer att renoveras helt och hållet. Mellan gymnastiksalen och aulan som ligger intill köket och bespisningen skall man sätta in en skjutdörr.
– På det sättet får skolan också en festsal, säger projektchef Tony Lökfors när han visar runt.
I den övre våningen blir det plats för sex undervisningsgrupper, lärarrum och mottagningsrum för elevvårdspersonalen. I den nedre våningen byggs förutom kök och gymnastiksal en kombinerad data- och musikklass och en kombinerad textilslöjd- och bildkonstklass samt en sal för undervisning i teknisk slöjd komplett med rum får måning, svetsning och för maskiner som behövs.
Enligt den ursprungliga planen skall nybygget överlåtas till skolan lagom tills vårterminen börjar, men den planen har reviderats och nu skall bygget vara klart lagom till sportlovet. Efter det börjar arbetet med att sanera de gamla byggnaderna som hör till skolan.
Hamarin koulus elever och personal har helt eller delvis arbetat i tillfälliga utrymmen sedan 2007 och ser verkligen fram emot att flytta in i skolan.