Åkerlund är skyldig

BORGÅ. Esa Åkerlund som sköt tre personer i somras vid McDonald´s i Borgå är skyldig till tre fall av dråp. Han sinnesundersöks nu och först efter det faller domen.

 

Esa Åkerlund, 41, är utan tvivel skyldig till tre dråp samt skjutvapenbrott. Det anser tingsrätten i Borgå som i går utfärdade en mellandom åt Åkerlund. Eftersom häradsåklagare Joachim Holmström yrkar på maximistraff utan möjlighet till villkorligt frigivning måste en sinnesundersökning av Åkerlund göras innan domen kan utfärdas.

– Lagen förutsätter att både gamla och det nya brottet beaktas innan man kan döma en person till ett sådant straff. En sinnesundersökning skall göras och dessutom skall man utreda huruvida Åkerlund kan anses vara synnerligen farlig för sin omgivning, säger rättens ordförande Maija-Liisa Karlsson.

Det brukar ta några månader innan resultatet från en sinnesundersökning är klar. Sedan samlas rätten igen för domslut. Minimistraffet för dråp är åtta år fängelse

Utan tvivel 

Åkerlund har erkänt dåden. De hylsor som hittade på platsen kommer från hans pistol, han hade krutstänk på händerna och ögonvittnena identifierade honom. Övervakningskameran filmade också hela händelseförloppet.

– Det finns ingen orsak att misstänka att någon annan än Åkerlund skulle ha avlossat skotten, säger Karlsson.
Man kan inte överklaga en mellandom. Esa Åkerlund kommer att hållas fängslad tills sinnesundersökningen och utredningen över hur farlig Åkerlund kan anses vara är klar

Dagsböter för ynglingen
Den unga man som var med Åkerlund under dråpnatten dömdes för skjutvapenbrott och för att ha försökt skydda en brottsling till 70 dagsböter á 6 euro. Eftersom mannen, som var 20 år i somras, satt häktad i två dagar i samband med utredningen av dråpen dras sex dagsböter av från hans dom.
Han skall betala fyrtio procent av sin advokats arvode, drygt 900 euro, medan staten står för resten, drygt 1300 euro.
Under rättegången medgav mannen båda åtalspunkterna men hävdade att han av rädsla för Åkerlund inte kunde handla annorlunda.
– Han har själv försatt sig i fara genom att självmant stiga in i bilen på nytt efter att först ha sprungit iväg efter skotten. Han meddelade inte heller poliserna som häktade honom om att han skulle vara rädd för Åkerlund. Genom sitt agerande har han försvårat gripandet av Åkerlund, säger Maija-Liisa Karlsson.