Intresset för jordvärme bara ökar

BORGÅ. Allt fler får upp ögonen för jordvärme. Från och med årsskiftet måste man ansöka om lov för att få borra hålet, men i stället kan man få stöd för att man väljer ett rent alternativ.

Under de senaste åren har allt fler husägare valt att slänga ut oljepannan och installera jordvärme istället. Jimi Puustinen som är försäljare på företaget Tom Allen Ab berättar att det är fullt upp.
– Konkurrensen ökar i takt med att marknaden blir större, och det tycker jag är bra, säger Puustinen.
Tom Allen installerade den första jordvärmepumpen 1994 och efter det har antalet installerade pumpar per år stadigt ökat. Till dags dato har företaget installerat omkring 2500 jordvärmepumpar i södra Finland. Bara i år har mellan 500 och 550 pumpar installerats.
Man får dra av kostnaderna för installation av jordvärme som hushållsavdrag i år och det torde man få också i fortsättningen. Statens skattepolitik där man höjt skatten för fossila bränslen har gjort sitt till för att öka efterfrågan på jordvärme.
– Nu förbereds också ett statligt energistöd för rena energiformer. Om allt går bra väntar vi oss att omsättningen ökar ordentligt nästa år, säger Jimi Puustinen.
Lov krävs
Från och med 2011 krävs ett speciellt lov för att man skall få borra det djupa hålet för jordvärmen. Det är husägaren eller byggherren som skall ansöka om lovet innan man får sätta igång med att borra.
– I endel kommuner har man redan tidigare krävt ett lov och nu krävs det här också, säger Puustinen.
Jimi Puustinen hoppas att ansökningarna om lov behandlas kontinuerligt under året så att de inte samlas på hög och orsakar rusning.
Ett för grunt borrningshål kan göra att kollektorvätskan hamna i marken, men Jimi Puustinen ser ingen risk för miljön om man borrar enligt alla konstens regler.
– En packning ser till så ytvattnet inte kan tränga ner i marken och den kollektorvätska vi använder är miljövänlig, säger han.
På Råkulla i Ebbo har man just installerat jordvärme. Hela arbetet med att ta bort oljepannan och installera jordvärmesystemet tar mellan 3 och 4 dagar.
– Meningen är att kunden inte skall behöva vara utan vatten längre än ett dygn. Att borra tar en dag, sedan läggs rören och så installeras pannan inomhus, säger Puustinen.
Att installera jordvärme är inte gratis, men man räknar med att investeringen betalar in sig på mellan fem och tio år.
– Ju större hus desto snabbare sparar man in kostnaderna, säger Puustinen.