Sibbesborg blir internationellt stadslaboratorium

SIBBO. Sibbesborg kan bli en ny liten stad med upp till 100 000 invånare. En öppen internationell planeringstävling ska hitta hållbara lösningar för området.

Namnkommittén lär ha blivit mycket glad åt att Sibbesborg får vara arbetsnamn för det nya stora Söderkulla som nu ska planeras fram. Berget Sibbesborg, som var en borg på 1300-talet ligger mitt i tävlingsområdet kring Söderkulla och Sibboviken.
Och glad är utvecklingsdirektör Mikko Aho för att Sibbo tar tillvara en unik chans att utveckla ett hållbart samhälle för att möta tillväxttrycket från Helsingfors:
– På annat håll har man inte möjlighet att från tomt bord planera en stad av Lahtis storlek.
I dag bor omkring 3 000 människor i området Sibbesborg och enligt Sibbos tillväxtstrategi finns där 12 000 invånare år 2025. Men potential finns för upp till 70 000–100 000 invånare under de följande 50–100 åren.
– Men frågan är om vi vill ha så här många invånare. Med vilka villkor kan potentialen förverkligas? Och är den överhuvudtaget möjlig att förverkliga på ett hållbart sätt? säger områdesutvecklingsarkitekt Sirkku Huisko.
– Vi vill få igång en diskussion om vad folk vill ha ut av området och vad det kan erbjuda. Det viktiga är att få en mångsidig helhetsbild av hur ett hållbart samhälle ska se ut, säger Aho.
Huisko talar om att dra upp stigar som leder till hållbara lösningar:
– Det kan hända att folk om 30 år inte längre drömmer om egnahemstomter. Därför måste vi diskutera fram stigar som tillfredsställer människans behov av ett gott liv och samtidigt förverkligar ett hållbart samhälle.
Sibbesborg ska därför bli ett pilotprojekt, ett levande stadslaboratorium som visar hur samhällen kan utvecklas på ett hållbart sätt. En internationell tvärvetenskaplig planeringstävling för Sibbesborg hålls nästa år, men ännu vet ingen i hurudan form.
Tävlingsformen och tävlingsprogrammet ska nämligen utformas denna höst med hjälp av utomstående sakkunniga från flera olika samhällsområden.
– Öppenhet och samarbete är den enda vägen till att hitta något nytt, säger Huisko.
Ett trettiotal sakkunniga kommer inom kort att samlas till tre planeringsverkstäder. Den första gruppen tar itu med visionen om ett hållbart samhälle i Sibbesborg, den andra funderar på hur en tävling i hållbart samhälle ska se ut och den tredje planerar själva tävlingen för det hållbara samhället i Sibbesborg.
Allmänheten kan följa med och även kommentera arbetet i verkstäderna i direktsändning på internet på webbplatsen www.sibbesborg.net den 25, 27 och 28 oktober klockan 12–17.
Anförandena i verkstäderna hålls på engelska eftersom tävlingen är internationell och de potentiella utländska tävlingsdeltagarna ska ha möjlighet att följa med. Därefter kommer diskussionen att föras på finska, men översättas simultant till både åskådliga bilder och skriven engelska.
Allt material från verkstäderna och övrig information om projektet kommer att samlas på svenska, finska och engelska på www.sibbesborg.net som öppnas den 21 oktober.
Invånarna i och kring Söderkulla kommer att ha möjlighet att delta i en egen planeringsverkstad. Det sker antagligen något tag i november. Huisko hoppas att invånarna bidrar med sin syn på vad hållbar utveckling och den lokala kulturen kunde innebära för planeringen av Sibbesborg.
Sibbo genomför planeringstävlingen tillsammans med Aalto-universitetet, Finlands arkitektförbund, RYM Oy (ett finansieringsbolag för toppkunnande inom fastighets- och byggbranschen) samt OSKE (kompetenscentret för boende). Tävlingen kommer att kosta omkring 350 000 euro, varav Tekes, utvecklingscentralen för teknologi och innovationer, bidrar med 90 000 euro.