Från spetsdukar till byggsystem

BORGÅ. Årets upplaga av bygg- och inredningsmässan bjuder på ett varierande utbud av utställare. Det torde definitivt finnas något för en var.

När en mässa har en så bred inriktning som bygg, inredning och boende är antalet potentiella utställare enormt. På den elfte upplagan av bygg- och inredningsmässan i Borgå är variationen stor. Försäkringsbolag, banker, fastighetsförmedlare och företrädare för husmärken har sällskap av försäljare av kök eller kakelugnar och av inredningsartiklar.
Mässan har redan blivit tradition i Borgå och platsen är den samma, Kokonhallen. Lokalen är både tillräckligt stor och tillräckligt liten - tillräckligt stor för att många utställare skall rymmas med och tillräckligt liten för att inte bli ödslig under stunder då besöksantalet inte är så stort.
Lite längre bak i salen bjuder Birger E Wasenius ut byggsystemet Palikka som han har patent på. Systemet går ut på att man bygger ihop husväggen av speciella bitar, på finska palikka, i vilka man sedan gjuter betong.
– Med legobitar kan man göra hundra miljoner olika kombinationer, och det kan man göra med Palikka också. Men vi kan också göra runda hus, och det kan inte lego, säger Wasenius rappt.
Wasenius har bara superlativer gällande sitt byggsystem som alltså är en finsk uppfinning som tillverkas i Sverige. Husväggar som gjuts i Wasenius former har inbyggd ventilation och det gör enligt Wasenius att huset inte har vare sig mögel-, fukt- eller luktproblem. Det är också lätt att sätta ihop sitt hus med bitarna.
– Tanken var att vem som helst skall kunna bygga sitt eget hus, berättar Wasenius om utgångspunkten till att Palikka-bitarna kom till för 35 år sedan.
Inredning
Många besöker en mässa för att få tips och idéer, och för den som redan har ett hem och skall inreda det kan mässor vara en guldgruva. Vad sägs om visdomsord att hänga på köksväggen målade på taktegel eller en köksklocka snidad i trä?
En av dem som ställer ut inredningsartiklar är inredningsplanerare Ingrid Wiertz som visar upp produkter från sitt företag Vivante.
– Här har varit en jämn ström människor och många har stannat och pratat, säger hon nöjt då halva den första mässdagen gått.
Om rengöringsmedel sorterar under rubriken bygga, inreda eller bo är kanske inte helt klart, men försäljningsställena där man bjuder ut sådana av olika fabrikat verkar locka mässbesökare.
Bygg-inred-bo mässan har öppet lördagen den 2 oktober till klockan 17 och på söndagen den 3 oktober klockan 10-17