Borgåfullmäktige valde von Schoultz och Mattsson

BORGÅ. Det blev som väntat många inlägg och omröstningar men slutligen var valen klara. Borgåfullmäktige har valt Fredrick von Schoultz (30-21) till biträdande stadsdirektör och Hilding Mattsson ( 27-24) till bildningsdirektör.

Strax före gårdagskvällens fullmäktigemöte blev det klart att De gröna var splittrade i biträdande stadsdirektörsfrågan och att gruppen ställer sig bakom Tapio Kosunen i valet av bildningsdirektör. Man visste att i synnerhet det senare valet skulle bli oerhört spännande och det faktum att fullmäktige röstade med slutna sedlar gav möjlighet till ytterligare överraskningar.
Innan man röstade om biträdande stadsdirektörstjänsten steg många upp och talade för eller emot de två kandidater som nått finalen. De var som bekant Fredrick von Schoultz och Simo Latva.
SFP:s Ulf Backman meddelade att hans grupp står bakom von Schoultz medan SDP:s gruppordförande Tapani Eskola höll ett brandtal för Latva och förändring.
De grönas gruppordförande Kaisa Leka konstaterade att hennes grupp uppfattat hela sökprocessen som oerhört frustrerande. För det första har man i slutändan inte velat ha förändring, dessutom finns inga kvinnor med.
Sannfinländarnas Juha Elo var av samma åsikt beträffande frustrationen och ansåg att Latva är betydligt mera meriterad för jobbet än von Schoultz. Också Vänsterförbundets Kalevi Väisänen talade för Latva och kallade hela processen värdelös teater.
SDP:s Torolf Bergström var mest kritisk. Också han talade om teater och anklagade de ledande tjänstemännen för att vara partiska.
- Hur täcks ni sitta här, undrade han, varpå fullmäktiges ordförande Mikaela Nylander (SFP) efterlyste sakliga anföranden.
Janette Englund (SFP) beskyllde sossarna och Sannfinländarna för att visa misstroende mot stadsdirektören när man inte vill att hans vilja i valet beaktas. Jukka-Pekka Ujula har som bekant föreslagit von Schoultz och Mattsson till tjänsterna.
Man pratade lite till och slutligen kom omröstningen där alla de kandidater som inlämnat sitt samtycke var med. Fredrick von Schoultz fick 30 röster och Simo Latva 21. Sannfinländarna anmälde avvikande åsikt.
Valet av bildningsdirektör blev nästan en rysare och i något skede ryktades det om att Hilding Mattsson skulle segra med bara en röst. De blev slutligen ändå tre.