Två starka kandidater till posten som bildningsdirektör

BORGÅ. Enligt vad Bbl erfar står valet av bildningsdirektör i första hand mellan två starka kandidater, pedagogie magister och tf. bildningsdirektör Hilding Mattsson och pedagogie doktor, direktör och docent Tapio Kosunen.

Tf. bildningsdirektör Hilding Mattsson vet vad jobbet som bildningsdirektör i Borgå går ut på eftersom han har skött jobbet i snart två år. Den största utmaningen under de närmaste åren är ekonomin.
– I tider av ekonomisk knapphet är den största utmaningen att hålla servicenivån på en godtagbar nivå, säger Mattsson.
Till bildningssektorn hör förutom skolor och dagvård också kultur-, idrotts-, ungdoms- och biblioteksväsendet. Lagstiftningen ställer vissa krav vad gäller den service som skall finnas. Speciellt för skolor och daghem är den godtagbara nivån fastslagen.
– Sedan är det beslutsfattarna i staden som slår fast de budgetramar vi har att arbeta med. Resursfrågorna avgörs inom lokalpolitiken, säger Mattsson.
Hilding Mattsson var biträdande föreståndare för Lapparbäck sommarkoloni 1979 och inledde följande år sin lärarkarriär som klasslärare. Han blev rektor för Kvarnbackens skola 1990. Mattsson utnämndes till utbildningsdirektör för den svenska skolsidan i augusti 2007. Han har skött tjänsten som tf. bildningsdirektör sedan den 1 januari 2009, då han tog över efter att dåvarande bildningsdirektören Markku Välimäki gick i deltidspension.
Skolnätet är bra
På frågan om byskolornas vara eller inte vara finns inget klart svar.
– Jag hoppas att vi också i framtiden har skolor på olika håll i regionen. Som skolnätet ser ut just nu är det i stort sett bra, säger han.
En akut fråga inom skolsektorn är Strömborgska skolan vars byggnad är i desperat behov av en sanering. Samman med den frågan hänger beslutet om en eventuell enhetsskola inom det svenska skolväsendet.
– Inom en överskådlig framtid måste eleverna och lärarna i Strömborgska skolan få ändamålsenliga lokaler att arbeta i. Man har ansett att det är bättre att bygga nytt än att renovera. Då lönar det sig att bygga ut och till Näse skola och skapa en enhetskola för eleverna i båda skolorna. Då blir det automatiskt en enhetsskola, säger Mattsson.
– Om Strömborgska skolan hade ypperliga lokaler så skulle vi inte bygga någon enhetsskola nu. Det behövs inte tilläggsutrymmen på den svenska sidan.
Hilding Mattsson skulle gärna fortsätta jobba för bildningen i Borgå.
Jag har en bred sakkunskap inom bildningssektorn och tycker att jag klarat av jobbet. Jag tror att jag kan bidra till att utveckla stadens bildningssektor också i framtiden, säger han.
Bred kompetens
Docent Tapio Kosunen har de senaste sju åren varit direktör för öppna universitetet i Helsingfors och är van att leda en stor organisation.
– Tjänsten som bildningsdirektör i Borgå är mycket lockande, och jag ser den som en intressant möjlighet att få jobba inom en kommun, säger han.
Kosunen började sin lärarbana som klasslärare. Därefter jobbade han som lärare i folkhögskola och efter det blev det en tjänst inom bildningsväsendet i Joensuu. Därefter blev det Undervisningsministeriet och jobbet som specialmedarbetare åt undervisningsminister Maija Rask. Sedan jobbade han som konsultativ tjänsteman och som undervisningsråd vid ministeriet.
Tapio Kosunen har läst in sig på Borgå och på bildningssektionen, och bland annat följt med hur stadens ekonomi har utvecklats.
– Situationen just nu är ju inte den bästa med tanke på service, men jag litar på att stadens strategi och ekonomiplan ger riktlinjer för arbetet, säger han.
Allmän trend
Tapio Kosunen har också bekantat sig med skolnätsutredningen för Borgå.
– Man verkar ha genomfört den på ett sakligt sätt. Det är en allmän linje, över hela landet går man mot färre skolor, säger han men vill inte ta ställning specifikt till situationen i Borgå.
Tapio Kosunen är finskspråkig, men talar svenska. Hans flera släktingar som har svenska som modersmål.
– Jag har inte haft så många möjligheter att prata svenska på senaste tid, men gör det gärna, säger han.
Just nu bor han i Helsingfors men planerar att flytta till Borgå om han blir vald till bildningsdirektör. Kosunen är socialdemokrat men har inga förtroendeuppdrag.
Han litar på att stadsfullmäktige i Borgå väljer den som är mest kompetent för jobbet. En styrka är att samarbeta.
– Jag känner branschen bra och jag har stor erfarenhet av att vara chef, säger han.
Väljer nästa vecka
Hela sjutton personer ville bli bildningsdirektör i Borgå. Bland dem gallrades sedan fyra kandidater fram. Dessa har intervjuats av stadsstyrelsen och av fullmäktigegrupperna.
Förutom Hilding Mattsson och Tapio Kosunen har också magister i gymnastik- och idrottsvetenskaper t.f. utbildningsdirektör Jari Kettunen och magister i gymnastik- och idrottsvetenskaper Robert Nyman som är bildningschef i Ingå intervjuats.
Stadsstyrelsen ger sitt förslag till val av biträdande stadsdirektör och bildningsdirektör vid ett extra möte den 27 september, nästa måndag. Fullmäktige behandlar valet vid sitt sammanträde den 29 september.