Nästan som hemma

BORGÅ. Utbudet på övernattningsalternativ i Borgå har blivit större. I somras öppnade ett trivsamt lägenhetshotell där grupper på lite flera personer kan bo.

Stilfullt, genomtänkt och samtidigt mycket hemtrevligt. Vill man bo högklassigt men inte ta in på ett opersonligt hotell kan man välja att övernatta i Villa Vivante, lägenhetshotellet för finsmakare. Hotellet öppnade i somras och är öppet året om.
– Folk vill ha lugn och ro, och de som reser mycket är ofta trötta på att bo på hotell. Här får de vara som hemma, säger Ingrid Wiertz, inredningsplanerare, stylist och dekoratör och numera också företagare i hotellbranschen.
Hotellet, en lägenhet på andra våningen i huset där Wiertz bor, har sex bäddplatser. Lägenheten hyrs ut till en grupp eller person i taget, är det flera gäster delar de på badrum, kök och vardagsrum. En egen ingång garanterar avskildhet.
Ingrid Wiertz är estetiker i själ och hjärta.  Inredningen i Lägenhetshotellet är enkel men välplanerad. Detaljer som fräscha blommor i badrummet och i trapphuset, strategiskt placerade lampetter och levande ljus ger bostaden en varm stämning.
Tom våning blev hotell
Villa Vivante öppnade i somras. Att Ingrid Wiertz satsade på ett hotell vid sidan om sin andra verksamhet kom sig av att den övre våningen i huset på Furuvägen blev tom.
– Min mamma flyttade ut, och först funderade jag på att hyra ut hela våningen till någon på längre tid. Men sedan ångrade jag mig, man vet aldrig vilka människor som hyr och jag ville inte som ensamstående tvåbarnsmamma ge mig in på det. Då kom tanken på ett lägenhetshotell.
När beslutet väl var fattat gick det snabbt. På fyra dagar renoverades tak, väggar och golv och Ingrid inredde. 
Verksamheten har kommit bra i gång och Ingrid Wiertz är mycket nöjd.
– Jag gillar alla slags människor, och de som har bott här är alla glada resenärer som uppskattat att bo i en annan miljö än ett hotell.
Under sommaren har många vänskapsband knutits mellan Wiertz och hennes gäster. Turisterna har hittat till hotellet, men också personer som tillbringar en längre tid i staden på en arbetskommendering eller liknande har hittat Villa Vivante.
Allt till salu
I priset för övernattning ingår frukost.
– Jag brukar fråga vad gästerna vill äta på morgonen och så dukar jag en bricka som jag för upp. Meningen är att gästerna skall få vara i fred, jag vill inte springa här i onödan, säger Ingrid Wiertz.
Någon direkt meny erbjuder Wiertz inte, men hon lagar gärna något till gästerna om tiden räcker till.
Lägenheten hyrs ut per natt till en eller flera personer. Vill man stanna en längre tid går det bra, då kan man komma överens om priset.
– Ett gäng väninnor som vill umgås kan hyra lägenheten över en helg och beställa mat och till exempel massage extra, tipsar Ingrid Wiertz.
Blir någon förtjust i lampetterna i köket eller i gardinerna i något av sovrummen går det bra att ta dem med sig, hela inredningen inklusive tallrikar och glas är till salu.
– Både skåpen i vardagsrummet och i köket är sålda, dem skall jag byta ut. Och klockan i köket har bytts ut redan flera gånger, säger Wiertz och pekar mot den klockan som nu pryder köksväggen. Den torde inte få hänga kvar länge den heller.
Blir man intresserad av inredningsdetaljerna går det bra att gå en trappa ner. Ingrid Wiertz inredningsaffär finns i samma hus. Mera information finns på www.vivantehomeinteriors.fi.