Man är så ung som man känner sig

BORGÅ. I år har det gått 150 år sedan det första provnumret av Borgåbladet kom ut. På torgfesten passade många på att fira sin tidning.

Det rytmiska dunkandet från musiken fyller torget och den medryckande musiken får det att rycka i benen på både unga och lite äldre läsare när Verdes instruktör inviger publiken i zumbans mysterier. Zumba får folk att tända, och snart gungar höfter på alla håll.
I vimlet på Borgåbladets torgfest umgicks läsare i alla åldrar under eftermiddagen. Elever från Haaga-Helia höll i trådarna för torgfesten, och ett mål var att locka också ungdomar till festen. Ungdomen kom, och också de lite äldre i publiken verkade uppskatta programmet.
Vädrets makter stod på tidningens sida och trots att det var rätt grått kunde man njuta av sin kaffekopp och en pratstund utan att bli våt i håret. Många passade på att träffa de anställda och diskutera tidningen.

Det utan konkurrens roligaste under eftermiddagen var att kasta vattenballonger på chefredaktör Stefan Holmström.
– Det är nog första gången i Finlands historia som en chefredaktör gör det här, ropade Holmström medan han uppmanade folk att köpa ballonger för femtio cent stycke att kasta på honom.
– Och sista gången, antagligen, fortsätter han sedan.
Det är inte så lätt som man kanske skulle tro att träffa en människa med en vattenballong fastän man får gå så nära man vill. En del ballonger studsade bara mot Holmström medan andra exploderade i en liten kaskad av vatten. En del av kastarna var synnerligen träffsäkra och trots att chefredaktören gjorde sitt bästa för att stå stilla blev det ett och annat sidosteg.
Varje träff registrerades i publiken och lockade flera att prova. Alla räknade inte med att träffa då de slängde iväg sin ballong.
– Ursäkta, utbrister en äldre dam lite förskräckt när hon lyckas pricka chefen i pannan.
Sedan slänger hon iväg nästa ballong.
Intäkterna från ballongkastningen går oavkortat till barnavdelningen på Borgå sjukhus.

Borgåbladets jubileumstårta hade premiär under torgfesten. Vilken av de fyra tårtorna som eleverna vid Inveon bakat som är jubileumstårta vet man ändå inte ännu. Under festen fick publiken rösta på sin favorit och resultatet avslöjas så småningom.
– Den här är jättegod, här är både choklad och banan, säger en dam.
Heikki Niemi har tagit för sig en tårtbit.
– Den här är mycket god. Jag tror att de alla smakar bra, säger han och lovar rösta på den godaste tårtan. Förutsatt att han orkar smaka på alla fyra.
Merja Väätäinen har själv studerat vid Borgå hantverks och konstindustriskola, som Inveon hette tidigare, och hon tänker klarar av att smaka på alla tårtor.
Att tårtorna var goda vittnar åtgången om. På en dryg timme var de slut och de som kom senare fick nöja sig med vad ett lokalt bageri kunde leverera till kaffet.

Japanska sumobrottare är mastiga uppenbarelser. Under eftermiddagen fick man se att det också finns östnyländska sumobrottare, i lite mindre format.
Bland dem som provade på att dra på sig sumodräkterna och gå en match fanns Jesse Tuomi och Anthon Pirkkalainen.
– Det var jätteroligt! Jesse vann, förstås, säger Anthon och syftar på att Jesse är lite kraftigare än han själv.
Milos Rosas är en ung förmåga på musikhimlen och lockade en del unga bara för att lyssna till honom och hans band. Tyvärr hann Rosas endast sjunga några låtar innan elektriciteten bröts på torget. Rosas fortsatte proffsigt sitt uppträdande, men tyvärr hördes han endast till de närmaste i publiken.

Bland aktiviteterna under eftermiddagen fanns också dansuppvisningar av olika slag. Porvoon Tanssistudio visade vad de kan och Taidetehtaan tanssikoulu demonstrerade vad hiphop är.
Publiken kunde också delta i ett lotteri och meningen var att dragningen skulle ske i slutet av festen. På grund av problemen med elektriciteten sker dragningen senare och de som deltagit i lotteriet får vänta någon dag på att få veta vem som får gå på teater med kulturredaktör Egil Green och vem som får en sånguppvisning av redaktör Mikael Grönroos. De tiotals andra vinsterna i lotteriet dras också senare.