Se upp för igelkottar i trafiken

Igelkottarna lever farligt då de korsar gatorna och många är det som blivit under en bil. Men kanske de nu får en lite tryggare tillvaro.

BORGÅ. I tisdags reste stadens miljövårdsbyrå två udda trafikmärken på Werner Söderströms gata, de första märkena som varnar för igelkottar. Officiella varningsmärken är de inte, men stadens miljöforskningschef, Carita Forsberg-Heikkilä, hoppas att bilisterna tack vare dem blir försiktigare och mera uppmärksamma på de små varelserna.
– Särskilt nu på hösten då det är mörkt och regnigt är igelkottarna jättesvåra att märka om man inte kör långsamt, säger hon.
Vissa igelkottar rusar väldigt snabbt och överraskande ut på gatan, och kan springa rakt under bilen. Men en del rör sig mycket långsamt, de formligen kryper fram. Även om igelkottarna skulle reagera på bilen är de illa ute, de drabbas lätt av panik och klarar inte av att klättra över den höga kantstenen till tryggheten.
Och många har det gått på tok för. Bara före midsommar hade Forsberg-Heikkilä hunnit se närmare tio överkörda igelkottar på Werner Söderströms gata, och efter det har de hunnit bli fler.

Just i dessa kvarter finns det – än så länge – gott om igelkott. Femton matgästande igelkottar har Forsberg-Heikkilä haft som mest på sin egen gård. Flera andra i grannskapet matar också större och mindre mängder av igelkottar. Även inne i centrum har det observerats många igelkottar, bland annat med ungar i Stadsparken.
Den tjänstemannadesignade varningsskylten hålls framme i ungefär en månad tills det är dags för igelkottarna att dra sig tillbaka för vinterdvalan. I april börjar igelkottarna röra på sig igen och då ska skyltarna på nytt upp för att varna bilisterna.
Miljöforskningschef Forsberg-Heikkilä säger att varningsmärkena är resta på prov, så nu får man se om folk uppskattar eller irriterar sig på dem. Det är inte omöjligt att det senare kan fixas varningsskyltar till andra särskilt igelkottsrika delar av staden.