Kartritningsprojekt i miljötävlingsfinal

ÖSTNYLAND. Orienteringsföreningen OK Orient i Östnyland är en av fyra finalister med sitt landsbygdsutvecklingsprojekt i tävlingen Bästa praxis 2010.

OK Orient genomförde under åren 2008 och 2009 ett projekt som gick ut på att bättre kunna utnyttja områdena kring skolorna på landsbygden i Borgå. Projektet som heter Maastossa mahdollisuus eller fritt översatt Motion och miljökunskap i terrängen, har varit riktat till skolorna och eleverna på landsbygden för ett bättre utnyttjande av sin närterräng.
– Vi har ritat noggranna orienteringskartor över skolornas närområden för att skolorna skall kunna använda dem i undervisningen, säger Jari Johansson som är ordförande för OK Orient.
Tillsammans med Esa Huttunen har de varit projektledare för kartritningsprojektet.
Kräver tid   
Kartorna över skolområdena har ritats med hjälp av medlemmar i orienteringsföreningen.
– Vi har haft stadens landskapskartor som grund och sedan har en grupp orienterare stegat upp områdena i detalj och ritat nya orienteringskartor, säger Johansson.
Idéen till själva projektet fick Johansson tillsammans med sin kollega Kenneth Ahlqvist då de satt i bilen på väg ner från Finlands mästerskapstävlingar i orientering i Jakobstad för tre år sedan.
– Vi har hört att det från stadens och skolornas sida funnits efterfrågan på ordentliga kartor, säger Johansson.
Kartorna finns nu alla tillgängliga i pdf-format på OK Orients hemsidor så att den som vill kan printa ut dem för undervisning eller orientering.
Populärt projekt
Johansson menar att alla 22 skolor i Borgålandsbygden har använt sig flitigt av kartorna och att projektet varit lyckat. Att projektet nu är en av finalisterna i den landsomfattande Bästa praxis tävlingen känns fint.
– Det ger en viss bekräftelse på att vårt projekt varit lyckat, säger Johansson.
Som bäst håller föreningen nu på med att utföra ett liknande projekt i Lovisa och Lappträsk.
Det var den lokala Landsbygdens utvecklingsföreningen SILMU som stött projektet med ett Leader-stöd och som också anmält projektet till tävlingen Bästa praxis 2010.
Gina Forsström som är förvaltningschef på SILMU förklarar att Leader-stödet består av både statliga och kommunala samt EU pengar.
Flummigt om tävlingen
När det kommer till själva tävlingen Bästa Praxis 2010 är det inte många som egentligen vet vad det handlar om.
– Jag vet bara att vi är i final och att vinnaren utses på landsbygdgalan den 7 oktober i Helsingfors, säger Johansson.
Efter närmare research och ett tjugotal telefonsamtal till diverse miljö- och landskapsorganisationer klarnar det till en del.
Tävlingen Bästa praxis är en tävling arrangerad av landsbygdsnätverket som är en del av jord- och skogsbruksministeriet i Finland. Tanken med tävlingen är att luska fram och sprida goda idéer och verksamhetsmodeller runtom i landet. Tävlingen är också ett sätt att uppmärksamma genomförda och fungerande projekt som är EU finansierade.
Från början var över 170 projekt anmälda till tävlingen. Nu tävlar sammanlagt tjugo finalister i fem olika kategorier där det utses en vinnare per kategori. Förutom att priset i tävlingen är att ge uppmärksamhet åt välfungerande projekt kommer också vinnaren att tilldelas ett konstverk tillverkat av konstnären Tuula Ylivinkka.