Trygghet med hjälp av solenergi

BORGÅ. På tisdagen försågs Magnus Erikssonsgatans och Näse Juttegatans korsning med automatiska blinkljus. För första gången testar Borgå ett system som fungera med hjälp av sensorer och solenergi.

– Visst har Borgå liknande varningssystem från tidigare på vissa platser men tekniken är annorlunda, förklarar trafikplaneraren Hanna Linna-Varis.
De nya varningsljusen fungerar så, att de automatiskt aktiveras när en människa går mot övergångsstället. Hon säger att det nu gäller att rikta sensorerna på rätt sätt.
– Det är möjligt att vi måste justera ljusen ännu, de skall inte börja blinka när någon bara går förbi.
Att man valt just den aktuella korsningen i Näse för att testa systemet beror på att trafiken här är livlig och en hel del skolelever rör sig i trakten. Om det visar sig att automatiken fungerar bra, också på vintern, kommer motsvarande ljus av allt att döma också att placeras på andra håll i Borgå.
– Det skall bli intressant att se hur solpanelerna fungerar vintertid, konstaterar Linna-Varis och tillägger att i Sverige har systemet inte fallit ihop under den kalla årstiden.
Det borde alltså gå bra också hos oss.
Att förse Näsekorsningen med nya varningsljus har kostat 3-4000 euro.
– Om tryggheten förbättras är det knappast fråga om så väldigt mycket pengar.
Hur fungerar knapparna?
På tal om ljus har Bbl-redaktionen också fått en fråga om hur knapparna för fotgängare egentligen fungerar, ni vet de där manickerna man skall trycka på för att rött ljus skall bli grönt.
Hanna Linna-Varis säger att situationen är olika på olika håll i staden. Exempelvis under rusningstid fungerar det hela automatiskt i centrum och man behöver inte trycka på några knappar alls.
Hon ger ändå ett gott råd: Vid varje knapp finns en liten lampa. Den börjar lysa när systemet aktiveras, alltså när någon tryckt på knappen. Men brinner lampan från tidigare betyder det att allting fungerar automatiskt.