Eldsvåda på sågen i Lappträsk

LAPPTRÄSK. – Vi tog extra mycket tankbilar med för säkerhets skull, säger brandmästare Leif Ekholm vid räddningsverket efter onsdagskvällens utryckning till Hanssons såg i Käkikoski.

Då larmet gick var det ännu oklart om själva sågen är hotad av lågorna eller inte. Men väl på plats kunde Ekholm konstatera att en samling stolpar ute på gården, på ett kanske 400 kvadratmeter stort område brann. Därtill brann det i skogskanten ned mot Forsby å. Sågen var utom fara eftersom det blåste åt andra hållet.
Elden släcktes – stolpe för stolpe – på en dryg timme, men en del brandmän stannade kvar ett tag för att säkra att det inte skulle flamma upp på nytt. Därefter gällde det att ordna med bevakning på området.
På sågen misstänkte man att elden fått sin början från den bråteshög som brändes på gården för 1,5 månad sedan. Brandmästare Ekholm konstaterar att det kan glöda länge i en hög, men att det här låter som en väldigt lång tid. Men å andra sidan var bråteshögen så stor att den kan ha hållits varm.
Den hårda blåsten och vindpustarna kan därmed ha antänt högen därifrån det sedan flugit gnistor till stolparna som låg ett tjugotal meter längre bort.
De kraftiga vindpustarna fällde också en hel del träd i går, bland annat i olika delar av Borgå och Sibbo.