Wilenius varv fick 30 års arrende

Med rösterna 9 mot 2 beslöt planläggnings- och byggnadsnämnden i Borgå att ge Wilenius båtvarv ett 30 år långt arrende för området på västra åstranden där varvet verkar idag. Beredningen hade föreslagit ett år till.

Varvets nuvarande ägare Ivar Nordlund är förstås lättad och glad åt beslutet. Han har jobbat hårt under många år för att få varvet bevarat.

– Jag är dödstrött, men det gick bra till slut.Nu kan han börja förverkliga sin vision om att bygga om det gamla varvet. Det är inget litet projekt, och hans tankar inefattar mycket mera än bara ett småbåtsvarv.

– De två gamla hallarna är skyddade. Så skall det vara och de blir kvar, säger han.

Däremot måste området snyggas upp och saneras. Under decenniernas gång har ganska mycket som idag klassas som miljöfarliga ämnen fått användas fritt på området. Ivar Nordlund berättar att han kommer att asfaltera området och bygga en miljöcentral där man kan ta hand om allt avfall.I hans planer ingår att bygga om båtförvaringen så att man enkelt kommer åt vilken båt som helst inne i byggnaderna. Det skall inte vara "först in, sist ut"-principen som skall gälla.

Han har en option på ett område söder och han säger att han tillsammans med staden vill hitta en lösning på det.I hans vision skall varvet utvecklats till något av Borgås svar på sjökvarteret i Mariehamns östra hamn. Det har blivit något av en internationell turistattraktion med allt från restaurang och museum till båtbyggerier och smyckeverkstäder.