Ströhö firar 150 år

150 år är en lång tid för vad som helst. Det att en skola har funnits så länge är värt att fira, och det ska vi i Strömborgska skolan göra under en hel vecka

Strömborgska skolan eller som skolan även har hetat Privata svenska fruntimmerssskolan, Privata svenska Flickskolan i Borgå, Strömborgska läroverket Strömborgska högstadiet har funnits i Borgå i 150 år. Det är många som har gått i denna ärevördiga skola, både under flickskolestiden och under den tid då skolan har varit en grundskola.
150 år på nacken betyder mycket i ett samhälle, speciellt i ett så litet samhälle som Borgå. För 150 år sedan fick Wilhelmina Nordström rättigheterna att starta en skola för flickor. Adressen var då inte ännu hörnet av Lundagatan och Ågatan. De byggnader som numera kallas gröna huset och gråa huset inropades av Elias Strömborg på en auktion år 1879 och från hösten 1880 var grön huset inflyttningsklart. Detta hus hade tidigare hört tillkommerserådet C.A. Åberg.

Men nu har det gått 150 år sedan grundandet och detta ska firas. Skolan kommer hela veckan 23-27.9 att jobba med förberedelser för jubileumsfesten, som går av stapeln fredagen den 27.9. Den dagen firas med en festmåltid för elever och nuvarande personal, samt med en fest med program. Under veckan före är över häften av skolans elever involverade i festförberedelser. Det finns t.ex. en grupp som övar sketcher, en som övar danser och en som övar sång och musik för att uppträda på festen. Ett konstverk är under arbete. En grupp elever och lärare förbereder en utställning och en andra grupper dokumenterar det som händer både i bild och skrift. En grupp har serveringen på festen som sin uppgift medan ytterligare en grupp ska sälja kaffe med dopp på den tillställning som allmänheten kan komma till. Under hela veckan kommer även undervisningen att genomsyras av historiens vingslag, så att alla elever på ett eller annat sätt får uppleva skolundervisning från olika sekel.

Skolan är öppen för f.d elever, föräldrar och andra intresserade fredagen den 27.9 kl 15-19. Då kan man gå runt i skolan för att se hur den fungerar idag, besöka den utställning, som har byggts upp, avnjuta kaffe och bulle, som elever säljer, samt se en del av det program, som har visats på elevfesten. Detta program börjar kl 17. Om en större grupp vill ha en guidad tur genom skolan, så hoppas vi att man tar kontakt med skolan, så att vi har tillräckligt många guidande elever för ändamålet.