Hamplabyrint. Roger Hommas har format sin 1,4 hektar stora hampodling i Illby till en labyrint.

Villa bort dig i Illby

Hamplabyrinten vid Postbacken i Illby är så gott som klar. Roger Hommas har röjt gångar i hampan och till helgen hoppas han kunna släppa loss allmänheten loss i den 1,4 hektar stora åkern.

BORGÅ. Liljendalbon Roger Hommas har haft ett styvt jobb den senaste veckan. Hans frodiga hampodling vid Postbacken i Illby har gallrats och meter efter meter har den antagit formen av en labyrint.

Till veckoslutet hoppas han kunna öppna labyrinten för besökare.

– Jag har länge varit intresserad av majslabyrinter som finns ute i världen, och har haft planer på att göra en egen. Det blev hampa i stället för majs, jag blev involverad i ett hampodlingsprojekt vid Turun yliopisto, säger han.

Den stjärnformade, taggiga hampan växer tät och man får titta noga för att se var ingången finns. Hommas funderar att han borde ha gödslat mera för att få ett ännu frodigare material att jobba med.

Olika svårighetsgrad
– Gångarna har jag röjt där hampan växer är lummigast och tätast. Det finns också cirkelformade öppningar med cirka 15 meter i diameter, precis som i majslabyrinter utomlands, säger han.

Labyrinten – eller labyrinterna, det finns en längre och svårare för vuxna och en kortare för barn – är så gott som klar, men innan besökarna släpps loss måste Hommas provgå sin labyrint. Det handlar om svårighetsgrad.

– Labyrinten får ju inte bli så svår att man blir "slut i huvudet". Dessutom måste jag se till att det finns tillräckligt med nödutgångar, säger Hommas.

Dessutom måste han ta flygfotografi på åkern och rita en karta över labyrinten. Det är trots allt inte meningen att besökarna ska gå vilse. Hommas medger att han själv hållit på att tappa bort sig då han gått för att tanka röjsågen.

Fiberhampa
För den som undrar så är hampväxterna på Hommas åker inte lämpliga för att röka på. Det här är fråga om slitstark fiber hampa som man annat kan göra kläder av. Den här hampsorten har en obetydlig mängd av det ämne som gör andra hampslag lämpliga för drogtillverkning.

– Men jag har hört att här varit poliser med hundar och sniffat omkring i min åker. Och så finns det de som varit och skördat lite för att testa om det är tjong i hampan, säger han.
Den som vill villa bort sig i hamplabyrinten vid Postbacken får lov att lösa inträdesbiljett på några euro.

Han rekommenderar att besökarna tar på sig skor med tjock botten, när hampan klipps ner blir det nämligen en kort och vass stubb kvar. Åtminstone en skolklass från Borgå har bokat in sig på en höstutflykt i labyrinten.