Riktig husmanskost på tallriken
Allt fler väljer att äta så rent och hemlagat som möjligt. Borgå stad vill gå en annan väg.
Gös, sik och lax. Mycket strömming. Yrkesfiskaren Tanja Åkerfelt redogjorde i onsdagens tidning (ÖN 22.4) för den fångst hon tar upp i de östnyländska vattnen. Strömmingen, som tidigare var vardagsmat på tallrikarna, säljer i dag minimalt, säger Åkerfelt. I samma nummer av tidningen redogörs för en protest i form av tio teser som lämnats in till stadsfullmäktige och stadsstyrelsen i Borgå. Föräldraföreningarna, ungdomsfullmäktige, handikapprådet och äldrerådet i Borgå vill än en gång höja rösten mot centralköket, de aktiva ser hellre att Borgå stad skulle gå in för tillredningskök.
Många familjer vill tillreda och äta så närproducerad, ekologisk och hemlagad mat som möjligt. Diskussionen om det osynliga socker barn får i sig via hel- och halvfabrikat går het för tillfället.
Östnyland är ännu i dag en region som sår, sätter och odlar. Regionen har en aktiv yrkesfiskarkår och också lokalt kött går att få tag på. I ett centralkök är det svårt att använda lokala produkter, framför allt om de inte är processade. I centralköket är kraven på att maten ska vara snabb att tillreda, snabb att få ut i transport och på hållbarhet höga, något som är lättare att möta då man använder sig av fabrikat. De producenter som finns i Östnyland kan inte leverera sådana mängder som ett centralkök i Borgå kräver, men i fråga om mindre tillredningskök kunde fler producenter komma upp till mängder som räcker för tillredningskökens behov.
För att underlätta trycket på tillredningsköken, kunde köken och producenterna tillsammans lösa frågan med råvarans väg till tallriken. I dag förädlar man i många fall inte de närproducerade råvarorna. Det är något som kunde utvecklas till en östnyländsk nisch och skapa många nya arbetstillfällen i regionen.