Bättre lite smuts i hörnen
En av de hyllor som vuxit mest på längden i affärerna, det är mjölkhyllan.
Bättre lite skit än ett rent helvete heter ordstävet som brukas då man försöker förklara varför man inte hunnit städa inför ett kanske överraskande besök.
Sent på torsdagen skickade Borgå stad ut information om att sju personer som inmundigat obehandlad mjölk insjuknat i en tarminflammation. Orsaken bakom inflammationen är Yersinia pseudotuberculosisbakterier, tre av de insjuknade har också kampylobakteriesmitta.
Redaktionen gjorde misstaget att först skriva att det var råmjölken som förorsakat inflammationen, en rättelse med recept ingår senare i tidningen, då det var obehandlad mjölk som är boven. Obehandlad mjölk ska, om man vill vara på den säkra sidan, värmas upp före man dricker den.
I alkoholens förlovade land är det intressant att mjölk debatteras i nästan mer hätska ordalag än spriten.
Debatten inleds redan på spädbarnsnivå, ovan hjässorna på de små bebisarna, träter nyblivna mammor och experter om vilken vikten av att amma de små liven egentligen är. I det fallet handlar det om modersmjölk, i alla livets senare skeden går vi vidare och grälar om huruvida fullvuxna människor ska dricka mjölk eller om de borde låta bli. Om man väljer att fortsätta dricka mjölk också efter att man vuxit ur modersmjölken så är det möjligt att i timmar debattera vilken mjölk man ska dricka. Pastöriserad, opastöriserad, homogeniserad, ohomogeniserad, helmjölk eller fettfri mjölk - en av de hyllor som vuxit mest på längden i affärerna, det är mjölkhyllan.
Den diskussion som omedelbart tog fart efter att nyheten om tarmsjukdomen publicerats, var diskussionen om hur klen människan är i dag.
På Svenska Yles webbplats lyder en av kommentarerna:
Har funderat på hur människor över huvud taget överlevde för 40-50 år sedan. Då drack man all mjölk på landet ouppvärmd. Är det så att kunskapen om mathygien försvunnit eller lever man i dag i för steril miljö så att alla baciller tar på en?
Allt kanske ändå inte var bättre förr, inte i fråga om mjölken i alla fall. En av debattörerna påpekar i diskussionen om mjölken att den opastöriserade mjölken i tiderna var en av de främsta infektionsvägarna för bland annat tuberkulos, vilket i högsta grad var en till och med dödlig sjukdom. Riktigt allt klarade människokroppen inte av förr heller.
Den misstänkta smittkällan i det nu aktuella fallet är mjölkråvara som intagits utan upphettning. Mjölken är förpackad av Uljaan Tilamaito Oy som nu har dragit tillbaka mjölken från butikerna, leverans av produkten har avbrutits för den tid som utredningarna pågår.
För av avrunda diskussionen om mjölken och återgå till lite smuts i hörnen. Mikael Kuitunen, specialistläkare vid HUS, skriver i sin studie Allergierna ökar i västvärlden att orsaken till att allergierna ökar är det faktum att de flesta västerlänningar lever i allt mer sterila miljöer. Före urbaniseringen levde människorna i nära kontakt med jordmånen, och den traditionella livsstilen med djur och mycket mikrober i miljön stimulerade vårt immunsystem.
Människans immunsystem försvagas av att vi försöker ha det så rent som möjligt i vår närmiljö. En god orsak att slopa lördagsstädningen.