Vem äger receptet?
Det är alldeles säkert någon som använt avocado i sin pasta också före år 2007.
Micaela Röman
Den dök upp på de flesta tallrikar för drygt ett år sedan, avocadopastan. Helsingin Sanomat publicerade receptet på pastarätten, enligt tidningen ihoptotat av Alexander Gullichsen, jämte en underbar historia om att Gullichsen hade serverat en ung dam denna rätt. Den unga damen, som senare skulle komma att bli Gullichsens fru, lär ha haft svårt att hålla tårarna tillbaka under inmundigandet av rätten, det helt enkelt för att det smakade så gott.
Avocadopastan blev en kioskvältare. Butikernas grönsakshyllor länsades på avocadon, ingen skillnad hur hårda, mjuka, mögliga eller oätbara de var. Att ett vegetariskt recept blir en så stor framgång är i sig en god nyhet, detta i landet där många fortfarande anser att det inte är fråga om riktig mat om det inte serveras en rejäl biff eller en lång korv till moset. För detta ska paret Gullichsen absolut få en tumme upp.
Recepetet till avocadopastan finns i parets kokbok Safka - Bättre vardagsmat (2013) och jo, det är omöjligt att tala om paret Gullichsen eller avocadopastan utan att den andra spelaren dyker upp på spelplan.
I dagarna dök en nygammal diskussion upp på de sociala medierna. På webbplatsen kirjastot.fi frågar en besökare hur det är med recept, lyder de under regler som gäller upphovsrätt?
Frågeställaren hade nämligen upptäckt ett recept med namnet "Tagliatelle och avocado" i Vivi-Ann Sjögrens bok Vivi-Anns kök (2007), ett recept som rätt långt påminner om det som Gullichsen kallar avocadopastan.
Får man ta ett recept, lite piffa upp det och kalla det för sitt eget, undrar frågeställaren.
Alexander Gullichsen har, mig veterligen, aldrig påstått att det är i hans pannor som avocadopastan uppfunnits. Gullichsen har, i samband med en intervju för bland annat Helsingin Sanomat, berättat en underbar historia förknippad med en rätt han serverat kvinnan som skulle bli hans fru.
Den som har den mest säljande storyn vinner, kanske man kan konstatera. Dessutom är recept inte belagda med upphovsrätt och tur är väl det, vi kan fortsätta äta pastan med god aptit.