Allt på bordet
Skinkan, föredrar du torr eller mindre torr? Heter det sillsallad eller rosolli hos er?
Få dagar är väl så inrutade som den här? Få saker är väl så tyngda av tradition som det vi äter i dag? Det är inte bara vad vi äter vi är noggranna med, också när vi äter och i vilken ordning vi äter de olika maträtterna spelar en viktig roll i dag.
Jag är, min österbottniska bakgrund till trots, uppvuxen med ett åboländskt julbord. Vid det bord jag bänkade mig under mer än trettio år kan jag fortfarande, med en klockas exakthet, säga exakt i vilken ordning julmaten tillreddes och åts upp.
Skomakarlaxen lades in några dagar före jul, potatis, rödbeta och morot kokades dagen före jul och skinkan gräddades också den dagen före julafton. Steken tillreddes på förhand, den togs ur frysen då det var dgas för den att värmas upp. Skinkan fick man smaka på kvällen före den stora dukningen, det för att vara på den säkra sidan, att den faktiskt smakade som den alltid gjort.
Skinkan är en riktig vattendelare. Själv är jag uppvuxen med en skinka som är gräddad så att den är på gränsen till att vara för torr, därför har jag svårt att acceptera "våta" skinkor, tycker helt enkelt inte att det smakar julskinka.
Ett måste på vårt julbord ute i väst, utöver de mer allmänna julrätterna, det var leverpastejen. Jag är ingen storkonsument av leverkorv eller pastej till vardags, men på julen, då kan jag sätta i mig rätt mycket.
Så, det var faktiskt pastejen, eller avsaknaden av den, som fick mig att sätta julstämningen i halsen då jag första gången skulle fira jul tillsammans med mina svärföräldrar. Inte en leverpastej så långt ögat kunde nå.
Min svärmor, en underbar människa, konstaterade att vill jag ha pastej på julafton får jag hämta den själv. Och det gör jag, också i år.
Skinkan förresten, hörde talas om någon som var så modig att den gräddade julskinkan så att den skulle bli färdig lagom tills man satte sig till bords på julafton. Den dagen jag gräddar min skinka själv tror jag inte att jag vågar ta den risken, tänk om något skulle gå snett? En så viktig del av julbordet är skinkan att jag inte tror att julen skulle smaka jul utan skinka på bordet.