NY SERIE. Efter två raka ligatitlar för Jan Eriksson och hans Hammars Elo nu sikta in sig på sitt första mästerskap i FM-serien i rinkbandy

Rinkbandyligan är ett minne blott

FM-ligan, landets högsta serienivå i rinkbandy, har lagts ner och ersätts av en FM-serie bestående av två zoner.

BORGÅ. – Vi var tvingade att ta det här beslutet eftersom det endast återstod fyra klubbar i ligan då Enson Pallo från Varkaus drog sig ur serien.
Janne Borgström, tävlingschef för Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto rf, berättar att man redan i våras startade en diskussionsrunda med de resterande fyra klubbarna, bland annat regerande mästaren Hammars Elo från Borgå.
– Som ett resultat av de här diskussionerna kan vi nu presentera en FM-serie bestående av sammanlagt 14 klubbar. Det handlar egentligen om en sammanslagning av ligan och division I, berättar Borgström.
I den ursprungliga planen var lagantalet 20 och antalet zoner tre. Janne Borgström berättar att det på slutrakan var flera klubbar från huvudstadsregionen som drog sig ur leken.
– Därmed har vi nu endast två zoner (söder och norr) som först spelar en grundserie på respektive håll.
– I medlet av februari inleds sedan ett FM-slutspel med de fyra bästa lagen från båda zonerna och framme vid FM-final är vi den 22 mars, berättar Borgström.
Hammars Elo, som tog hem ligaguldet under de två senaste säsongerna, välkomnar varmt det nya systemet.
– Att fortsätta ligaspel med endast fem klubbar var egentligen inte ett alternativ för oss. Tack vare det nya systemet kommer vi dessutom undan med en budget som är ungefär 20 000 euro mindre än i ligan, säger managern Mikael Forsell.
Ännu i fjol bestod sig Hammars Elo med ett lag i FM-ligan och ett lag i division I, men nu har lagen slagits ihop till en enda sammansättning.
Stommen i laget är i stora drag densamma som tidigare. Från fjolårets guldtrupp är det egentligen bara Tommi Heinonen som meddelat att han lägger skridskorna på hyllan.
Mot den bakgrunden finns det bara en målsättning.
– Efter två raka guld i ligan är det närmast en självklarhet att det bara är guld som duger, säger Forsell, som också själv fortsätter i laget i egenskap av spelare.
För tillfället har Hammars Elo flera nyckelspelare i sjukstugan. Aleksander Turunen har genomgått en knäoperation och lagkaptenen Jan Eriksson står inför samma öde.
- De här herrarna kommer knappast att spela före jul. Skadeproblem har även Henri Nittula och Harri Hautajoki och det innebär att vi tvingas inleda säsongen med rätt så glest spelarmaterial, säger Forsell.
Sin första match för säsongen spelar Hammars Elo lördagen den 19 oktober då RB-93 från Villmanstrand kommer på besök.