Foto: Flickr – Thomas Reynolds

Ung kusk död efter motocrossolycka i Sibbo

SIBBO. En olycka i torsdags på motocrossbanan i Lugnäs i Sibbo har krävt en ung motocrossförares liv. En 16-årig pojke skadades allvarligt men hans liv gick inte att rädda.

Larmet om olyckan gick strax efter klockan 17.30 på eftermiddagen. En läkarhelikopter anlände till olycksplatsen men den allvarligt skadade föraren fördes i ambulans till sjukhus i Helsingfors. I går avled pojken av sina skador.

Föraren, en Kyrkslättsbo född 1997, körde på banan strax innan träningarnas början och enligt ögonvittnen skulle han ha mist kontrollen över sin motorcykel mitt under ett hopp, ramlat med huvudet före i marken och fått motorcykeln över sig.
Olyckan är det andra allvarliga tillbudet på den nya motocrossbanan. I För två månader sedan avled en man i 30-årsåldern under banans öppningsdag. Mannens motorcykel hade fått motorstopp och han blev påkörd av en annan kusk som inte hade en chans att väja innan det var för sent.
Säkert eller inte?
De båda olyckorna väcker frågan om huruvida den nykonstruerade banan är säker. Sibbo Motorklubbs ordförande Risto Ikonen är övertygad om att det inte handlar om bristande säkerhet utan om otroligt dålig tur.
– Nog sker det olyckor också på andra ställen.
Så sent som i onsdags skadades en motocrossförare så pass allvarligt i Hyvinge att man kallade läkarhelikopter till platsen.
Samtidigt är Ikonen mycket sorgsen över det inträffade.
– Man blir bedrövad när det händer allvarliga olyckor, säger Ikonen som dagen efter olyckan inte hade en heltäckande bild över det skedda eftersom han befann sig på annan ort.
Polisen överväger närmare titt
Vid polisen följer man med situationen och det inte omöjligt att man börjar titta närmare på orsakerna till olyckan.
– Om det sker flera olyckor måste man fundera på om det kanske har någonting att göra med säkerheten, säger äldre konstapel Keijo Törmälä till Helsingin Sanomat.
Motocrossbanan är alldeles nybyggd och den invigdes för två månader sedan. På grund av dödsolyckan då höll man banan stängd en tid i början av sommaren.