Stafettkarnevalen2015

×

Felmeddelande

User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
HELSINGFORS / SIBBO. Leppätien koulu premiärlöpte på Stafettkarnevalen.

- När vi steg ur bussen blev det alldeles tyst, berättar Ann-Sofi Pitkänen från Leppätien koulu i Sibbo. De drygt 60 eleverna från skolan anlände till Olympiastadion på fredagen för att delta i årets stafettkarneval.

Det som är lite annorlunda med dessa elever är att de är finskspråkiga. Leppätien koulu är en språkbadsskola, och ungefär 50% av undervisningen görs på svenska. Deltagarna i dagens evenemang går i åk 3-6 och de flesta har aldrig varit på en stafettkarneval.

- För att motivera och peppa oss har vi tittat på många videon på nätet från tidigare års stafettkarnevaler. Det är ju omöjligt att förklara hur mäktigt det är, säger Ann-Sofi.

Eleverna har deltagit i löpklubb och hejarklacksklubb med träningar som började strax efter sportlovet. Förutom Ann-Sofi har också Micaela Neira och Marit Fabricius tränat och övat tillsammans med eleverna. Ann-Sofi noterar att speciellt hejarklacken är svår att träna för, eftersom det är besvärligt att greppa hejarklackarnas storhet om man aldrig har varit på plats.

Även växlingarna, som ju nog är stafettens viktigaste del, har övats flitigt trots att endel elever har tyckt ”varför ska vi öva det här nu igen?” Det återstår att se hur träningarna har lyckats och det är en spänd grupp som trycker i uppropet, förväntningarna är nog höga för alla deltagare och hela stadion vibrerar.

- Eleverna är nog lite försiktiga i början, de som har deltagit många gånger har ju rutin på alltihop medan vi får betala lite läropeng i år, skrattar Ann-Sofi. Ivriga är eleverna dock, och inte mindre än 18 lag har de bildat eftersom de vill delta i allt som erbjuds.

- Jag tror inte att vi får några finalplatser i år, gissar hon, men vi blir en erfarenhet rikare och om två år har vi säkert redan nått framgångar. Det här är ju årets evenmang i svenskfinland och det är så väl värt att komma hit med eleverna eftersom det är en riktig djupdykning i det svenska språket, fortsätter hon.

Sibbovargarnas föreningsverksamhet har varit mycket effektiv på att skapa kontakt mellan de finsk- och svenskspråkiga ungdomarna i trakten. Eftersom Leppätien koulus elever är mycket intresserade av sport och idrott har de fått många nya svenskspråkiga vänner inom sina hobbyområden.

Anna Korhonen, Miia Seppänen och Iida Björn sitter på läktaren och väntar på sin tur att börja löpa. Anna och Miia ska båda springa 80m och 600m, Iida satsar helt på sträckan 80m.

- Inte har vi nu tränat så mycket, kanske fem gånger? funderar Anna, som tycker det är jätteroligt att vara på stafettkarnevalen. Iida tror inte på finalplatser i år med motiveringen att dom inte är så bra på att springa. Det får vi veta först på kvällen, för det är flera timmar kvar tills allt är klart.

Är det roligt att vara här?

– Nå jo!