Välkommen till Östnyland!
Skyltar i byarna kunde locka, om inte nya invånare, så turister från de egna knutarna.
Man blir fartblind och glömmer att man borde ta kringliggande landskap i beaktande. Det säger Mika Varpio, som studerar landskapsarkitektur i ÖN (2.2). Varpio tar i sitt diplomarbete fram en utvecklingsmodell för västra infarten till Lovisa och ber Lovisabor om åsikter i frågan.
Riksväg 7, den nya motorvägen, ledde till att en stor del av trafikanterna kör vidare mot Kotka utan att vika in via Lovisa, vilket innebär att staden nu kan tänka om i fråga om den västra infarten. I en diskussion som förs i gruppen Forum Östnyland på FB är önskemålet att nybygget, bron som möjliggör den anspråkslösa tågtrafiken ska rivas, att infarten utvecklas till en vacker och harmonisk infart värdig en småstad.
Varpios diplomarbete är inte ett beställningsarbete av Lovisa stad, men man kan hoppas att staden lyssnar på slutresultatet. Lovisa är i resten av landet är känt för evenemanget Lovisa Historiska Hus och staden kunde vinna mycket på att utnyttja småstadsimagen redan på infarten.
Borgå med sina gamla stadsdelar kunde ta del av de planer som görs för Lovisa. Sibbo, som toppar inflyttningsstatistiken i landet, borde definitivt fundera på hur trafik styrs in till kommunen. Just nu hamnar man i Sibbo mer i misstag, på väg till Borgå eller då man viker av fel från Lahtisvägen.
Journalisten och Lovisaprofilen Maria Schulgin kom för en tid sedan med en idé som går att använda i hela regionen. Som ett led i att hålla landsbygden levande borde varje by förses med en egen informationstavla som inte bara berättar var man har landat utan också allt från byns historia till de personligheter som bor eller har bott i byn. Om det inte leder till nya invånare kunde det åtminstone bidra till fler exkursioner i de egna trakterna.