Fler mjuka paket åt pappa

På söndag firas alla pappor.

På söndagen firas de pappor som haft förmånen och lyckan att få bli förälder. Inför fars dag får vi via reklam veta vad som kunde vara en lämplig gåva åt pappa, en ny rakapparat, en borr eller varför inte en pulsmätare. Satsar man på en bok, så är det deckare som gäller får vi lära oss, pappor läser tydligen bara tuffa böcker.

Många pappor, föräldrar till små barn, känner sig främmande inför den bild av pappan som reklamen vill rita upp. Matias Jungar, redaktör för det mysprogrammet över alla andra, Strömsö (YLE5), skriver på Facebook: Erbjud mig en bok som inte är en deckare, en snärtig orkidé, eller en ny köksattiralj så blir jag lyckligare.

Den traditionella och offentliga mansbilden är fortfarande snäv - det gäller också kvinnobilden - vilket också Harry Lunabba från Helsingfors universitet bekräftade i Studio HBL (5.11). Det trots att allt fler män väljer att bryta mot den gamla normen, att det är mannen som arbetar, förtjänar familjens levebröd samtidigt som kvinnan tar hand om barnen och hemmet. I mina kretsar skulle jag närmast vara en normbrytare om jag inte tog ansvar över barn och hushåll, säger Lunabba och tillägger att han inte känner igen sig i den mansbild som ofta målas upp i Finland.

Och det är åt det hållet utvecklingen går, allt fler män ser det som helt naturligt att de är en precis lika viktig del av familjen som mamman är. Samtidigt som det fortsatt också finns också unga män som går rätt in i den traditionella mansrollen och så länge det är ett val som både mannen och kvinnan i samma familj väljer, så är det naturligtvis lika rätt det också.

Huvudsaken är att valmöjligheten finns och att bägge parterna är överrens om hur och varför man delar på ansvaret som man gör. Och att alla arbetar för att inte dra andra över en kam.

Generationen av män som i dag kan titulera sig far- eller morföräldrar tittar kanske på dagens ungdom med vemod i blick. Känner kanske ett sting av avundsjuka, i värsta fall ett stråk av bitterhet över att den mansbild, den fadersgestalt som ritades upp då de var unga, inte var lika tillåtande som den är i dag. Många är de pappor av en äldre generation som i dag upplever att de jobbade alldeles för mycket då barnen var små, många är de pappor som förlorade den vardagliga kontakten med sina barn på grund av skilsmässor. Pappor, i dag mor- och farföräldrar, som via barnbarnen kanske upplever att de förlorat så mycket av sin tid som pappa för sina barn.

Pappa, som närmar sig sjuttioårsstrecket, i dag också morfar till två barn skriver så här:

På morgonen, då jag sitter på altanen, då flyger tankarna fritt och jag tänker ofta på tider som har flytt. Då tänker jag också på dig och vad jag missade under din uppväxt. Jag är medveten om att jag inte kunde ha gjort så mycket annorlunda, men det är sorgligt i alla fall.

Det goda, som kanske är ursprunget ur den gamla mans- och fadersbilden, är att allt fler som är pappor i dag medvetet lever för att inte följa samma mönster som deras egna pappor.

Musikern och tatueringsartisten Veeti Kallio ger den nya fadersrollen ett ansikte: Jag har gjort det till min livsuppgift, att vara den bästa pappan i världen för min dotter.